Közeleg a határidő, amire január óta várunk

Május 21-ig egészítheti ki a navos adóbevallás-tervezetét, ha nem szeretné elbukni a tavalyi befizetései alapján járó szja-visszatérítést. Az Önnek járó összegről a Pénztár által kiállított adóigazolásból tájékozódhat.


2024-05-06

Közel 210 millió forint szja-visszatérítést már felosztottunk tagjaink egyéni számláján. Ők azok, akik nem vártak az utolsó pillanatig és amint lehetett, kiegészítették az adóhatóság által elkészített tervezetet, esetleg már fel is használták a lakáshitel-törlesztésükhöz, az influenzás időszakban immunrendszerük erősítésére, egy régóta halogatott orvosi vizsgálatra, esetleg a gyerek oktatásához kapcsolódó kiadásokra. A várható visszatérítés jelentős része viszont még a NAV számláját gazdagítja. Akik eddig nem használták ki a tavalyi befizetések, igénybe vett prevenciós szolgáltatások és a 24 hónapos lekötések alapján visszaigényelhető adóforintokat, május 21-ig tehetik meg a szükséges lépéseket. Máskülönben az államnál marad a pénzük, ahelyett, hogy a családjuk egészségére költenék.

2023-ban a Patika-csoportba érkező, szja-visszatérítésre jogosító tagdíj-bevételek (egyéni befizetés és munkáltatói tagdíj-hozzájárulás) meghaladták a 4,5 milliárd forintot. Ha figyelembe vesszük a lekötések alapján igényelhető visszatérítést is, több, mint 900 millió forint szja-visszatérítés is gazdagíthatja tagjaink egyéni számláját. Az adóforintok azonnal és működési költség levonása nélkül felhasználhatóak az egészség- és önsegélyező szolgáltatások bármelyikére, és az adott negyedévben a hozamjóváírás összegét is növelhetik.

Ha valaki több önkéntes pénztár – akár egészség- vagy nyugdíjpénztár – tagja, eldöntheti, hogy melyik pénztárba kéri a legfeljebb 150 ezer forintos adóvisszatérítést.

Az alábbi adatokat adja meg az adóbevallás 137. sorában, ha a Patika Egészségpénztárba vezetett egyéni számlájára igényli vissza az összeget:

Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár

Adószám: 18238949-1-41

Bankszámlaszám: 10700024-02400406-51100005

Jó tudni

 • A visszatérítés nem jár automatikusan, a 2023. évről szóló bevallásában rendelkezni kell a pénztári befizetések kedvezményéről.
 • Csak abba a pénztárba kérheti a visszatérítést, ahova a tavalyi év során legalább egyszer befizetett. 
 • Ha valaki több, akár nyugdíj-, akár egészségpénztárban is tag, eldöntheti, hogy melyik megtakarítását szeretné növelni az szja-visszatérítéssel. Az összeg felosztására azonban nincs lehetőség, a NAV egyetlen pénztárba utalja a teljes visszatérítést.
 • Amennyiben a megjelölt pénztárnak a magánszemély a teljesítéskor már nem tagja, 
  • a befolyt összeget a pénztár a magánszemély más pénztárba történő átlépése esetén a befogadó pénztárhoz továbbutalja.
  • ha azonban a tagsági jogviszony a pénztártagnak felróható okból szűnt meg (kilépett), a befolyt összeget a pénztár a NAV erre a célra nyitott beszedési számlájára visszautalja. Vagyis ebben az esetben a befizetései után járó adóvisszatérítés elveszett.
 • A pénztári adókedvezményre jogosító igazolásokat a Pénztár 2024. január 31-ig postázta, illetve az e-irat-igénylést benyújtott tagjai számára elektronikusan elérhetővé tette a NetPénztári ügyfélfiókban. Ha nem találja a kiküldött adóigazolást és a NetPénztárban sem tudja letölteni, írjon e-mailt az ugyfelszolgalat@patikapenztar.hu címre, és kérje a dokumentum újraküldését. Egyúttal javasoljuk, hogy csatolja az elektronikus dokumentumok kérésére irányuló nyilatkozatot, hogy a jövőben mindig kéznél legyen az adóigazolása és az egyéni egyenlegközlője.
 • Az elektronikus dokumentumot – ebben szerepelnek a 2023-as egyéni befizetések, a pénztári tag számláján jóváírt munkáltatói tagdíj-hozzájárulás, a lekötött összeg, a prevenciós költések és az adóköteles vásárlások – a NAV hivatalosan is elfogadja az adóbevalláshoz.
 • Az adóhatóság az adóforintokat a hiánytalanul kitöltött bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja a Pénztárnak, amit mi azonnal és hiánytalanul (működési költség levonása nélkül) jóváírunk az egyéni számláján.
 • Akinek 1000 forintot meghaladó adótartozása van, nem jogosult az adóvisszatérítésre.

Borítókép: created by www.freepik.com/rawpixel

Ezek is érdekelhetik...

Felgyorsítjuk számlás vásárlásai visszafizetését
Felgyorsítjuk számlás vásárlásai visszafizetését

Hamarosan induló újdonságunknak köszönhetően akkor sem kell lemondjon készpénzfizetési számlája teljes összegéről, ha a benyújtás pillanatában nincs elegendő egyenlege a teljes összeg kiutalásához.

Elolvasom
Rendszerfrissítés a Pénztárnál
Rendszerfrissítés a Pénztárnál

Pénztártagjaink minél gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálása érdekében megújul a Pénztár informatikai rendszere. Az átállásnak köszönhetően a jövőben még több digitális élményt ígérünk.

Elolvasom
Sárga csekk helyett fizessen bankkártyával
Sárga csekk helyett fizessen bankkártyával

Pénztártagjaink túlnyomó többsége az oldalunkon bankkártyával tölti fel a számláját, azonban még mindig sokan ragaszkodnak a sárga csekkhez. A lassanként kivesző fizetési mód számtalan hátránnyal jár.

Elolvasom
A nyaralás előtt is érdemes bekukkantani a pénztárboltba
A nyaralás előtt is érdemes bekukkantani a pénztárboltba

Még a jól megtervezett utazást is beárnyékolhatja egy váratlan sérülés a nyaralás alatt vagy az utazás fáradalmai. A webshopunkban számos az egészségpénztárban elszámolható terméket talál, amellyel felkészülhet a kellemetlenségekre.

Elolvasom
Gondoljuk újra a napozási szokásainkat és a barnulás kultúráját!
Gondoljuk újra a napozási szokásainkat és a barnulás kultúráját!

A Magyar Dermatológiai Társulat háromszintű védekezést javasol a bőrrák ellen. A szakértők határozott álláspontot képviselnek az esztétikai célú napozással, szoláriumhasználattal szemben, nyomatékosítják az önvizsgálat és az egyéni rizikók tudatosításának jelentőségét.

Elolvasom