Miért érdemes a Patikapénztár szolgáltatójának lenni?


A Patika Egészségpénztárat gyógyszerészek alapították 1999-ben, hogy a pénztártagok számára – költségkímélő módon – megszervezzék azokat a szolgáltatásokat, amelyekre a háztartások már akkor is sokat költöttek. Azóta nemcsak a magánforrásból igénybe vett egészségügyi szolgáltatások köre bővült, hanem azok száma is jelentősen megugrott, akik zsebből fizetnek az ellátásért. Kimutatások szerint Magyarországon az egészségügyi ellátásra fordított kiadásokon belül a saját zsebből költött forintok aránya 30% körüli, ami közel duplája az uniós átlagnak. A magánköltések intézményi formába terelésének szja-visszatérítéssel támogatott lehetősége az egészségpénztári megtakarítás.

A Patikapénztár több mint húsz évvel ezelőtti megalakulásakor elsőként a minden családot érintő gyógyszer és gyógyászati segédeszközök lakossági térítési díjának finanszírozását szervezte meg. Azóta a szolgáltatási palettánkat folyamatosan bővítjük a jogszabályi keretek kihasználásával, így jelenleg az egészségügy szinte valamennyi területén – patika, optika, gyógyászati segédeszköz, orvosi ellátás, szűrővizsgálatok, szolgáltatásalapú magánbiztosítás – jelen vagyunk tagjaink igényeinek megfelelően. A családok több mint 11 ezer helyen fedezhetik egészségügyi kiadásaikat patikakártyával.

Híd a vállalatok, munkavállalók és a szolgáltatók között

A Patikapénztár hagyományosan a munkáltatói partnerségre épül, ami a cafeteriarendszer 2019-es átszabása után sem tűnt el nyomtalanul. 2021-ben a munkáltatóktól több mint egymilliárd forint érkezett hozzánk tagdíj-hozzájárulásként vagy célzott szolgáltatásra nyújtott támogatásként, ami 400 millió forinttal haladta meg a 2020-as juttatások volumenét. A céges tagdíj-hozzájárulás összege és a juttatásban részesülő pénztártagok száma is ugrásszerűen nőtt 2020-hoz képest. 2021-ben napi szinten átlag több mint 200 munkáltatói tagdíj-befizetést írtunk jóvá.

A patikakártya

Patika kártya A patikakártyát - elsőként az önkéntes egészségpénztárak közül – a Patikapénztár vezette be 1999-ben. Pénztártagjaink családtagjaik részére is válthatnak patikakártyát, amely – a banki társkártyákkal azonos módon – ugyanahhoz a számlához kapcsolódik. Egy megtakarításból így az egész család egészségügyi kiadásait lehet finanszírozni.

Legyen Ön is a partnerünk!

A megállapodás megkötését jogszabály – a Pénztártörvény (1993. Évi XCVI. tv.) rendelkezése – írja elő. Ennek megfelelően az önkéntes egészségpénztár bizonyos szolgáltatásait kizárólag a vele szerződéses kapcsolatban álló partnerein keresztül nyújthatja.

 • A Patikapénztár több mint 20 éves tapasztalata, hogy tagjai számára fontos a patikakártyával történő fizetés kényelme és biztonsága. Amennyiben a szolgáltatónál már működik valamelyik bank (pl. K&H, OTP, Unicredit, Erste, CIB) által telepített, a Magyarországon forgalomban levő bankkártyák elfogadására alkalmas POS terminál, egyszerű a Patikapénztárhoz történő csatlakozás: a meglévő kártyaolvasót csak programozni kell a patikakártya elfogadására.
 • Ahol nincs banki terminál, ott a Virtuális POS rendszeren keresztüli fizetést ajánljuk. A Pénztár saját kártyaterheléses rendszere egy telefonon (06-1-210-9816) vagy a www.patikapenztar.hu oldalakon elérhető fizetési mód. A fizetés egyszerű, az engedélyezés gyors és biztonságos.

A Patikapénztár kártyáját 11 ezer helyen fogadják el. A mindenkor finanszírozható szolgáltatások körét – a pénztártagok igényeihez igazodva - az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. Törvény 2.§, illetve az 51.§ keretszabályainak kitöltésével alakítjuk az alábbiak szerint:

 • A patikakártya érvényes gyógyszerek – beleértve a homeopátiás gyógyszereket is, gyógyteák, OGYÉI engedélyszámmal és forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek patikában történő kiváltására.
 • Szemüveg, kontaktlencse vásárlására
 • Gyógyászati segédeszköz vásárlása
 • Orvosi ellátás
 • Sporteszközvásárlás

Szolgáltatóink részére online elérhető szolgáltatásaink
 • a szolgáltatónál történt patikakártyás vásárlások részletes listájának lekérése,
 • e-mailben küldött kimutatás a patikakártyás heti szolgáltatói utalásokhoz,
 • adatok módosítása, adatváltozás bejelentése,
 • visszaigazolás adatmódosítás elfogadásáról,
 • internetes kártyaterhelés,
 • feliratkozás a Patikapénztár havonta megjelenő elektronikus hírlevélére.

A Patikapénztárral való elszámolás
A patikakártyás tranzakciókat a rendszer hétfő 00:00 órától vasárnap 24:00 óráig összesíti, a vásárlások ellenértékét minden héten hétfőn utaljuk el a szolgáltatóknak a kártyaközpontból beérkezett adatok alapján. Ez azt jelenti, hogy akár szerdán, akár vasárnap vásárol a pénztártag patikakártyájával, a szolgáltató számára a költésnek a mindenkori kártyaelfogadói jutalékkal csökkentett ellenértékét a következő hét hétfőn utaljuk.

Szerződéskötés
Juttassa el hozzánk kitöltve a Szolgáltatói szándéknyilatkozatot. 10 napon belül elküldjük a tudnivalókat és az előkészített szerződést.