Közeleg a határidő, amire január óta várunk

Május 21-ig egészítheti ki a navos adóbevallás-tervezetét, ha nem szeretné elbukni a tavalyi befizetései alapján járó szja-visszatérítést. Az Önnek járó összegről a Pénztár által kiállított adóigazolásból tájékozódhat.


2024-05-06

Közel 210 millió forint szja-visszatérítést már felosztottunk tagjaink egyéni számláján. Ők azok, akik nem vártak az utolsó pillanatig és amint lehetett, kiegészítették az adóhatóság által elkészített tervezetet, esetleg már fel is használták a lakáshitel-törlesztésükhöz, az influenzás időszakban immunrendszerük erősítésére, egy régóta halogatott orvosi vizsgálatra, esetleg a gyerek oktatásához kapcsolódó kiadásokra. A várható visszatérítés jelentős része viszont még a NAV számláját gazdagítja. Akik eddig nem használták ki a tavalyi befizetések, igénybe vett prevenciós szolgáltatások és a 24 hónapos lekötések alapján visszaigényelhető adóforintokat, május 21-ig tehetik meg a szükséges lépéseket. Máskülönben az államnál marad a pénzük, ahelyett, hogy a családjuk egészségére költenék.

2023-ban a Patika-csoportba érkező, szja-visszatérítésre jogosító tagdíj-bevételek (egyéni befizetés és munkáltatói tagdíj-hozzájárulás) meghaladták a 4,5 milliárd forintot. Ha figyelembe vesszük a lekötések alapján igényelhető visszatérítést is, több, mint 900 millió forint szja-visszatérítés is gazdagíthatja tagjaink egyéni számláját. Az adóforintok azonnal és működési költség levonása nélkül felhasználhatóak az egészség- és önsegélyező szolgáltatások bármelyikére, és az adott negyedévben a hozamjóváírás összegét is növelhetik.

Ha valaki több önkéntes pénztár – akár egészség- vagy nyugdíjpénztár – tagja, eldöntheti, hogy melyik pénztárba kéri a legfeljebb 150 ezer forintos adóvisszatérítést.

Az alábbi adatokat adja meg az adóbevallás 137. sorában, ha a Patika Egészségpénztárba vezetett egyéni számlájára igényli vissza az összeget:

Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár

Adószám: 18238949-1-41

Bankszámlaszám: 10700024-02400406-51100005

Jó tudni

  • A visszatérítés nem jár automatikusan, a 2023. évről szóló bevallásában rendelkezni kell a pénztári befizetések kedvezményéről.
  • Csak abba a pénztárba kérheti a visszatérítést, ahova a tavalyi év során legalább egyszer befizetett. 
  • Ha valaki több, akár nyugdíj-, akár egészségpénztárban is tag, eldöntheti, hogy melyik megtakarítását szeretné növelni az szja-visszatérítéssel. Az összeg felosztására azonban nincs lehetőség, a NAV egyetlen pénztárba utalja a teljes visszatérítést.
  • Amennyiben a megjelölt pénztárnak a magánszemély a teljesítéskor már nem tagja, 
    • a befolyt összeget a pénztár a magánszemély más pénztárba történő átlépése esetén a befogadó pénztárhoz továbbutalja.
    • ha azonban a tagsági jogviszony a pénztártagnak felróható okból szűnt meg (kilépett), a befolyt összeget a pénztár a NAV erre a célra nyitott beszedési számlájára visszautalja. Vagyis ebben az esetben a befizetései után járó adóvisszatérítés elveszett.
  • A pénztári adókedvezményre jogosító igazolásokat a Pénztár 2024. január 31-ig postázta, illetve az e-irat-igénylést benyújtott tagjai számára elektronikusan elérhetővé tette a NetPénztári ügyfélfiókban. Ha nem találja a kiküldött adóigazolást és a NetPénztárban sem tudja letölteni, írjon e-mailt az ugyfelszolgalat@patikapenztar.hu címre, és kérje a dokumentum újraküldését. Egyúttal javasoljuk, hogy csatolja az elektronikus dokumentumok kérésére irányuló nyilatkozatot, hogy a jövőben mindig kéznél legyen az adóigazolása és az egyéni egyenlegközlője.
  • Az elektronikus dokumentumot – ebben szerepelnek a 2023-as egyéni befizetések, a pénztári tag számláján jóváírt munkáltatói tagdíj-hozzájárulás, a lekötött összeg, a prevenciós költések és az adóköteles vásárlások – a NAV hivatalosan is elfogadja az adóbevalláshoz.
  • Az adóhatóság az adóforintokat a hiánytalanul kitöltött bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja a Pénztárnak, amit mi azonnal és hiánytalanul (működési költség levonása nélkül) jóváírunk az egyéni számláján.
  • Akinek 1000 forintot meghaladó adótartozása van, nem jogosult az adóvisszatérítésre.

Borítókép: created by www.freepik.com/rawpixel

Ezek is érdekelhetik...

Használja ki a gyors kifizetést biztosító számlafeltöltési lehetőséget!
Használja ki a gyors kifizetést biztosító számlafeltöltési lehetőséget!

Kérje a Pénztár nevére készpénzes számláit, és töltse fel azokat online az oldalunkon. A kifizetés néhány napon belül megtörténik, ha a szükséges egyenleg rendelkezésre áll a számláján.

Elolvasom
Felhívás adategyeztetésre
Felhívás adategyeztetésre

Ellenőrizze a NetPénztárban, hogy van-e bármilyen teendője az adategyeztetés kapcsán. Ha az azonosítása öt évvel ezelőtt történt vagy időközben megváltoztak a személyes okmányai, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Elolvasom
Tegye tökéletessé éjszakáit patikakártyával!
Tegye tökéletessé éjszakáit patikakártyával!

A pihentető alvás éppen annyira hozzájárul szervezetünk tökéletes működéséhez, mint az egészséges táplálkozás. Ezért sem mindegy, hogy milyen ágyneműt választunk.

Elolvasom
Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros
Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros

Budapesten 24 helyszínen május 2-től június 16-ig várják a vizsgálatokra előre regisztráló budapestieket.

Elolvasom
Most még jobban örülnek munkatársai a tagdíj-hozzájárulásnak
Most még jobban örülnek munkatársai a tagdíj-hozzájárulásnak

Hamarosan minden arra jogosult pénztártag gazdagabb lesz az adó-visszatérítéssel. A 2023-ban befizetett munkáltatói tagdíjhozzájárulásoknak köszönhetően közel 163 millió forint érkezhet tagjaink egyéni számlájára. Ez 45%-kal több, mint amit a munkáltatói gondoskodásnak köszönhetően tavaly vártunk.

Elolvasom