Patika Egészségpénztár
Prevenciós Alap

_

„Szövetség az öngondoskodásért”
- A Patikapénztár és az Új Pillér pályázata gyógyszertárak számára


A Patikapénztár, az Új Pillér, a Hungaropharma és az OMRON „Az egészség nemzeti érték” összefogás keretében Prevenciós Alapot hozott létre. Célunk, hogy az országban a szűrővizsgálatokat minél erőteljesebben sikerüljön elterjeszteni. Arra, hogy kezdeményezésünk eredményes lehet majd, bíztató jelnek tartjuk a kormányzat által szervezett SZ.É.P. napok kimagasló látogatottságát.

A folyamatosan növekvő összegre gyógyszertárak pályázhattak, amelyek - illeszkedve a gyógyszerészi gondozás programjához - műszerparkot kaptak az elnyert pénzből. A műszerek a nyertes gyógyszertárak tulajdonába kerültek.

A nyertes gyógyszertárak vállalják, hogy ezekkel a berendezésekkel végezhető szűrőprogramokat a Patikapénztár, és az Új Pillér tagjai számára díjmentesen állandóan elérhetővé teszik, azonban a Patika-csoporthoz nem tartozó érdeklődők számára a gyógyszertár a szűrővizsgálatokat az őt megillető térítési díj mellett végezheti. Tagjaink kérésére (2008 januárjában internetes felmérés a www.patikapenztar.hu portálon) a teljeskörű állapotfelméréseket finanszírozunk.

 

 1. Metabolikus szindróma csomag: 110 ezer Ft értékű műszer (OMRON M6 validált digitális vérnyomásmérő kényelmi mandzsettával, 2 db ROCHE Accu-Trend  vércukor koleszterin triglicerid analizátor tesztcsíkkal, valamint OMRON BF 500 testsúly és testzsír monitor BMI és RMR méréssel).
   
 2. A Prevenciós Alap a gyógyszerészi gondozásnál már megszokott méréseket támogatja, így amennyiben a patika már rendelkezik az előző pontban meghatározott eszközökkel (pl. vérnyomásmérő, vércukor-, vagy koleszterin analizátor), a gyógyszerészi gondozás programjának hiányzó eszközeire is lehet pályázni, de a gyógyszertárnak ebben az esetben is vállalnia kell a Patikapénztár, és az Új Pillér tagok ingyenes szűrését
   
 1. A megnyert eszközök
   
 2. A gyógyszertár kötelezettségei

  1. A gyógyszertár vállalja, hogy a Patikapénztár és az Új Pillér tagjai számára minden esetben díjmentesen végzi a szűréseket azzal a feltétellel, hogy a Patikapénztár és az Új Pillér folyamatosan vállalja az esetleges anyagköltségeket (pl. vércukor koleszterin triglicerid mérés esetén az eldobható csík). A szűrésekből fakadó további gyógyszerészi gondozási feladatok patikakártyáról finanszírozhatóak.
    
  2. A patikakártyával és új pilléres kártyával nem rendelkezők számára a gyógyszertár tetszőleges költséget határozhat meg, abba a Prevenciós Alapnak beleszólása nincsen. Az, hogy a patikakártyával nem rendelkezők számára a szűrés pénzbe kerül, a gyógyszertár számára külön költségtérítés ellenében kitűnő lehetőséget ad a Patikapénztárba, és az Új Pillérbe való beléptetésre.
    
  3. A szűrést követően a betegek tájékoztatása érdekében a gyógyszertár vállalja a Patikapénztár, és az Új Pillér tagok számára készült Prevenciós Füzet átadását és a vizsgálati eredmények abba történő bevezetését.
    
  4. A gyógyszertárnak a Patikapénztár és Új Pillér tagjai részére végzett szűrések tényét – egészségügyi adatok nélkül – dokumentálnia kell, és erről szóló jelentést negyedévente el kell juttatnia a Prevenciós Alaphoz (ez szükséges pl. a vércukor-, koleszterin- és trigilerid méréshez szükséges csíkok anyagpótlásához is). Javasoljuk a mérések eredményeit a gyógyszerészi gondozás protokolljában is vezetni.
    
  5. A nyertes vállalja, hogy a Prevenciós Alap reklámját (pl. az Információs sarokban plakát – amit a Patikapénztár, és az Új Pillér biztosít) jól látható helyre kihelyezi.

    
 1. A Patikapénztár, és az Új Pillér Egészségpénztár kötelezettségei
  1. A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága által kidolgozott Metabolikus Szindróma Protokoll szerinti műszerek biztosítása.
    
  2. A Patikapénztár, és az Új Pillér tagjai számára díjmentesen biztosított szűrések esetleges anyagköltségeinek biztosítása.
    
  3. A szűrések egészségügyi adatairól információt központilag nem kér, ezzel is elejét kívánja venni azoknak a találgatásoknak, hogy így készül fel előzetesen az egészséges emberek az egészségbiztosító pénztárba történő beléptetéséhez.
    
  4. A Patikapénztár és az Új Pillér vállalja, hogy a www.patikapenztar.hu és a http://www.ujpiller.hu/ internetes portálokon havonta történő frissítéssel folyamatos tájékoztatást ad tagjai és az érdeklődők számára a Prevenciós Alapban résztvevő gyógyszertárak elérhetőségéről.

    
 2. A pályázat feltételei voltak
  1. A pályázó legyen Patikapénztár és/vagy Új Pillér Egészségpénztári szolgáltató, amennyiben még nem az, díjmentesen csatlakozhat a pénztárak kártyaelfogadóihoz.
    
  2. A metabolikus szindróma gyógyszertárban történő méréséhez szükséges a gyógyszerészi gondozási programhoz szükséges akkreditáció, illetve egy éven belüli megszerzésének vállalása.
    
  3. Gyógyszertári Információs sarok megléte vagy kialakításának vállalása.
    
  4. A Prevenciós Alap feltételeinek elfogadása
   .

 1. A Prevenciós Alap tevékenysége

  Az Alap jelenleg a szűrésekhez szükséges eszközök utánpótlását biztosítja, valamint 2010-ben a Prevenciós Alap gondolatát folytatva elindította a Prevenciós Hónapok programunkat, mely során minden egyes hónap egy-egy egészségpénztári szolgáltatás jegyében telik el. A hónapot az adott téma a honlapon és a hírlevélben történő bemutatásával kezdjük, melyre az adott terület egy-egy szaktekintélyét kérjük fel.

  A Patikapénztár ezzel párhuzamosan felajánlja szolgáltatóinak, hogy saját egészségpénztári szolgáltatásaik és termékeik akcióival csatlakozzanak ahhoz a hónaphoz, amely illeszkedik a profiljukhoz. A csatlakozás minden szolgáltató számára díjmentes. További információ a Prevenciós Hónapokról

  Ebben az évben a hangsúlyt a Prevenciós Hónapokra fektetjük, így a Prevenciós Alapra való jelentkezést és azok elbírálását felfüggesztjük, azonban a Prevenciós Patikák számára továbbra is biztosítjuk a szűrésekhez szükséges eszközök pótlását, hiszen azok egész évben ingyenesen igénybe vehetőek.
A Prevenciós Alappal kapcsolatos letölthető dokumentumok, eszköz utánrendelés

pdf formátum UTÁNRENDELŐ LAP, a Prevenciós Alap keretén belül elvégzett szűrővizsgálatokhoz, vércukor-,koleszterin- és triglicerid méréshez szükséges csíkok anyagpótlásához

pdf formátum JELENTÉS - Prevenciós Alapon keresztül a Patikapénztár és Új Pillér tagjai részére végzett szűrésekről

Online eszköz utánrendelés