Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.


2024-04-05

Már elérhető az adóbevallás-tervezet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a KAÜ- azonosítóval rendelkező magánszemélyek számára. Aki ezzel nem rendelkezik, és március 18-ig nem kérte a NAV-ot, hogy postázza számára a tervezetet, az adóhatóság ügyfélszolgálatain veheti át a bevallást, ami tartalmazza az egészségpénztári befizetések és szolgáltatások után járó adókedvezményt, illetve adófizetési kötelezettséget is.

A Pénztártól január legvégén megkapott adóigazolásban találja azokat az információkat, amelyek alapján ellenőrizni tudja az adó-visszatérítés összegét. A legtöbb tagunk az elektronikus ügyintézést preferálja, ezért ők NetPénztárban tudják letölteni a dokumentumot bármikor, ha szükségük van rá a bevallás elkészítéséhez. Mindenkinek javasoljuk, hogy – ha korábban nem tette meg – adja be az e-irat-nyomtatványt, hogy kihasználhassa az elektronikus dokumentum minden előnyét. Szemben a papíralapú nyomtatvánnyal, nem kell keresni, tárolni, nem rágja meg a kiskutya, nem hajtogat belőle papírrepülőt a gyerek. Egy szóval sértetlenül kéznél lesz bármikor, ha kell.

Az adóigazolás tartalmazza a 2023-as adó-visszatérítésre jogosító egyéni és munkáltatói befizetéseket, a 24 hónapos lekötés és a prevenciós célú költés után járó adókedvezményt, az önsegélyező szolgáltatásra igénybe vett célzott támogatás után fizetendő adót, illetve az év során adóköteles szolgáltatásra költött vagy jogosulatlan szolgáltatásra fordított összeget és az azután fizetendő adót.

Idén május 21. a bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az egészségpénztári befizetése után járó adókedvezmény érvényesítéséhez mindössze egyetlen sort kell kitölteni: a rendelkezőnyilatkozat 8. oldalán a 137. sorban adja meg a pénztár nevét és adószámát, ahova a visszatérítést kéri. Függetlenül attól, hogy hány önkéntes kasszában rendelkezik tagsággal, egy pénztárba kérhet visszatérítést. Csakis abba, ahova az év során befizetett egyénileg vagy a munkáltatója tagdíj-hozzájárulást utalt. Ha a Patikapénztárból szeretné költeni az adó-visszatérítést, az alábbi adatokat írja be:

  • Név: Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  • Adószám: 18238949-1-41
  • Bankszámlaszám: 10700024-02400406-51100005

A tervezet elfogadását követő 30 napon belül a NAV utalja a várt összeget, amit azonnal jólléti vagy egészségszolgáltatásokra költhet. Ha kevésnek találja a várható adóforintokat, mert úgy érzi, ennél többet is el tudna költeni a saját és családja egészségére, ráadásul a lakáshitele törlesztését is kiegészítené a támogatásból vagy jól jönne szeptemberben az iskolakezdéskor, idén fizessen be többet a pénztári számlájára. Ezt a legkönnyebben a Mesterkártya aktiválásával teheti meg. Kösse össze a bankkártyáját és a patikakártyáját egy kattintással, és biztosítsa be, hogy mindig tud fizetni a patikakártyájával.

Ez több, mint csodaterv! A mestertipp lényege, hogy a havi egészségcélú költéseit végiggondolva megadhatja azt az összeget, amit mindig szeretne a pénztári számláján tartani. Gondoljon a váratlan lehetőségekre és a társkártyás családtagjaira is! Például Ön havonta 5000 forintot költ a gyógyszertárban, de a felesége is szokott költeni patikakártyával 10 000 forint körül. Időnként kontaktlencsét is kell venni, és az is lehet, hogy a Pénztárboltban megakad valamin a szemük, ami tompítja a napi ülőmunka testre gyakorolt negatív hatását vagy oldja a stresszt. Egy szónak is száz a vége, jó, ha a patikaszámlán legalább 20 000 forint mindig elérhető anélkül, hogy erre oda kellene figyelni. Ezért Önnek érdemes Mesterkártyára váltania a kényelme és az adó-visszatérítés kihasználása érdekében.

Borítókép: created by www.freepik.com/creativeart

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom
Az MNB szerint is nemzetgazdasági kérdés az egészség
Az MNB szerint is nemzetgazdasági kérdés az egészség

A társadalom rossz egészségi állapota negatívan hat a gazdaság teljesítményére: csökken a munkában töltött idő, a beteges dolgozó kevesebbet termel, ráadásul korábban kiesik a munkaerő-piacról. Éppen ezért a vállalatok üzleti érdeke, hogy javítsák a munkavállalóik egészségi állapotát.

Elolvasom