Patika Egészségpénztár
Hír
Új korszak jön a gyógyszertárakban (2017.08.01)

Augusztus közepéig tart az elektronikus egészségügyi tér éles próbaüzeme, és a vonatkozó jogszabály szerint november 1-től bárki papíralapú recept nélkül is kiválthatja a saját gyógyszereit. Ehhez két okmányra lesz szüksége, a személyi igazolványára és a TAJ kártyájára.

A patikakártyás fizetést és az egészségpénztár részére kiállított számlán feltüntetendő adatokat nem érinti a változás, illetve az e-egészségügyi rendszer bevezetése.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az M1 aktuális csatornán elmondta: a közegészségügyben november 1-jével kötelező csatlakozással, illetve a rendszer elveivel már mindenki tisztában van, így a mostani, utolsó hónapokban a gyógyszerészek „az apró gyakorlati kérdésekkel” foglalkoznak. A tesztüzemben részt vevő patikák visszajelzései szerint az elektronikus receptek kiadása valamivel gyorsabb, mint a papíroké, és eddig semmilyen gyógyszerkiadási probléma nem jelentkezett. A kamarai elnök véleménye szerint a magánellátásban tovább megmarad a papír alapú recept, mivel a magánszolgáltatóknak csak jövő novemberben kötelező csatlakozniuk a rendszerhez.

Az új e-időszámításban a beteggel kapcsolatos minden fontos információ elvileg azonnal rendelkezésére áll majd az orvosnak, a gyógyszerésznek. Rövidülhet a sorban állás és javulhat az egészségügyi ellátás színvonala azáltal, hogy az érintettek a rendszer segítségével könnyen megismerheti a teljes betegutat. Az új rendszer előnye az is, hogy a beteget kezelő orvosok a más orvosok által felírt recepteket is látják az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben, vagyis a felhőben. Így könnyen kiderülhet, ha a beteg több, azonos hatóanyagú gyógyszert íratott fel magának, a gyógyszer-túladagolás kockázatát teremtve meg, továbbá a különböző gyógyszerek nemkívánatos kölcsönhatásai is megelőzhetők.

A papíralapú recept sem tűnik el

A papír alapú recept nem tűnik el azonnal a közellátásból: ha a háziorvos házhoz megy, csak papír receptet tud írni, és bizonyos speciális gyógyszereket – amelyek nincsenek az elektronikus rendszerben – is csak így tudnak majd felírni. Egyelőre minden orvosnak kötelező lesz gyógyszerrendeléskor felírási igazolást kiállítania, amely majdnem minden tekintetben megegyezik a jelenlegi papírvénnyel. Ez az időszak 2018. december 31-éig tart, 2019. január 1-től pedig a betegnek kell kérnie, ha felírási igazolást szeretne. Amennyiben valaki nem maga szeretné kiváltani az e-receptet, erre mindenképp szükség lesz. A gyógyszertár csak ennek alapján fogja személyazonosító igazolványok nélkül kiadni a vényköteles terméket.

 

<< VISSZA