Patika Egészségpénztár
Hír
Helyes gyógyszertárolás kánikulában (2017.08.01)
Minden munkahelyen – a jellegének, elhelyezkedésének, a veszélyforrásoknak, a munkavállalók létszámának, a munkavégzésből és a munkakörnyezetből származó hatások és egészségkárosító kóroki tényezők figyelembevételének, valamint a munka szervezésének megfelelően – biztosítani kell a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeit a jogszabályi előírás szerint. A gyógyszerek tárolása a nyári meleg hónapokban fokozott körültekintést igényel: a meleg csökkentheti a készítmények hatását, egyes esetekben káros bomlástermékek is képződhetnek – hívja fel a figyelmet az OGYÉI.

Kérjük, olvassa el: címkeszöveg, betegtájékoztató

A gyógyszerek dobozán feltüntetett információk, és a minden gyógyszerkészítmény dobozában megtalálható betegtájékoztató informálja a beteget: egy-egy készítményt milyen körülmények között kell tárolni, meddig lehet felhasználni. A felhasználhatóság ideje (gyakran Felh.:/Exp. rövidítés után a dobozon) mindig a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. A forgalomba hozatali engedély jogosultjai, azaz a gyógyszercégek csak az előírt tárolási körülmények mellett, a felhasználhatósági időn belül vállalnak garanciát termékeik minőségéért.

Fontos, hogy a gyógyszereket mindig az eredeti dobozban tartsuk, így szükség esetén azonnal „kéznél van” a tárolás körülményeit is tartalmazó betegtájékoztató. A gyógyszerek szavatosságát a tárolási körülmények is meghatározzák, ezért minden esetben el kell olvasni a betegtájékoztatóban olvasható tárolási információkat! A gyógyszerek hatályos kísérőiratai – azaz az alkalmazási előírás, a betegtájékoztató és a címkeszöveg – az OGYÉI honlapján megtalálható gyógyszeradatbázisból elérhetőek: www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis/

Tárolási hőmérséklet, tárolási hely

 

 

<< VISSZA