Patika Egészségpénztár
Hír
Egyre népszerűbb az öngondoskodás (2017.06.01)
Párhuzamosan a magán egészségügyi szolgáltatások iránti igény növekedésével (a legfrissebb trendekről itt olvashat a Ritmus.hu egészség- és életmódportálon) az egészségpénztári tagdíjbefizetések is érezhetően bővülnek (a Patika-csoport tagjainak járó szja-visszatérítés folyamatos emelkedése is ezt igazolja). A lakosság mind nagyobb hányada ismeri fel, hogy a saját források becsatornázásával jut minőségi egészségügyi szolgáltatáshoz. A nyugdíjcélú megtakarítások is nőni tudtak az elmúlt negyedévben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss jelentéséből.

A nyugdíjpénztárak vagyona 2017. március végén 1285,4 milliárd forint volt, ami 100 milliárddal több az egy évvel korábbinál. Az idei első negyedévben a befektetéseken 19,6 milliárd forint nyereség keletkezett. A Patika-csoport két nyugdíjpénztára, a Tempo és Tradíció sem lógnak ki a sorból, sőt a független kis pénztárak mezőnyében nagyon jól teljesítenek.

Ösztönözzük dolgozóinkat!


A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint – az önkéntes pénztári szektorra vonatkozó cafeteriaadó drasztikus emelkedése ellenére – 2017 első negyedében 16,4%-kal nőttek a kasszákba érkező befizetések a megelőző év hasonló időszakához képest. Ahogyan az egészségpénztárak esetében, a nyugdíjkasszáknál is az egyéni tagdíjak húzzák a befizetéseket. Az MNB statisztikák alapján a lakosság egyre tudatosabban tesz félre az időskori megélhetése biztosítására, illetve az állami adókedvezmény kihasználásában is érezhető a trendforduló: míg 2016 első negyedévében 0,86 milliárd forint volt a pénztári befizetések után visszautalt kedvezmény, idén az első három hónapban 1,6 milliárdra, vagyis a duplájára nőtt az szja-visszatérítés összege. Az attitűdváltozást igazolja az is, hogy az elmúlt két évben jelentősen csökkent a várakozási idő letelte után, de még a felhalmozási időszakon belüli kifizetés összege.

Az egyéni számlákra évek óta nem érkezett három hónap alatt ennyi pénz, mint 2017. január – március között, amikor 23,8 milliárd forint folyt be. Az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszám is bővült az elmúlt hónapokban. Idén 11 ezren léptek be, amivel újból 1,14 millió fő fölé került a tagok száma.

 

<< VISSZA