Utolérte a jogszabály az életet

Több ponton is változott az egészség- és önsegélyező pénztárak szabályozása. Többnyire technikai jellegű módosításokról van szó, de néhány változás érinti a pénztártagok mindennapi pénztárhasználati szokásait.


2023-03-06

Módosult az 1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról (Öpt.) és a pénztárak gazdálkodását szabályozó 268/1997 kormányrendelet is. Az előbbit érintő újdonságok 2023. január 1-től, az utóbbira vonatkozó módosítások 2023. március 1-től hatályosak.

A tagok mindennapi gyakorlatát érintő változások mindegyike a digitalizáció irányába mutat, amelyet felgyorsított a pandémia idején szükségessé vált érintkezésmentes ügyintézési gyakorlat.

  • A Pénztártörvény idei módosítása egyszerűbbé teszi a lakáshitel-törlesztési támogatás folyósítását. Január 1-től a támogatás igényléséhez elegendő a kölcsön- és jelzálogszerződés, valamint az igénybenyújtást megelőző 3 hónap törlesztő összegéről szóló banki igazolás másolata, nincs szükség az eredeti dokumentumokra.
  • A pénztárak gazdálkodását szabályozó kormányrendelet a készpénzfizetési számlák befogadását könnyíti: március 1-től a pénztártag a számla, egyszerűsített számla vagy bizonylat egyszerű elektronikus másolatának megküldésével is igazolhatja a pénztárnak az egészségpénztári szolgáltató által nyújtott szolgáltatás igénybevételét.

Az igazolások, számlák másolatát postán (1022 Budapest, Bimbó út 18.) vagy e-mailen (ugyfelszolgalat@patikapenzar.hu) is eljuttathatja hozzánk. Sőt, a soron következő újításunknak köszönhetően hamarosan a NetPénztárba is feltöltheti az igazolásokat, számlákat, egyéb bizonylatokat.

Az intézkedés nemcsak a számlák beküldését teszi egyszerűbbé, de a Pénztár számára azok feldolgozását is meggyorsítja. Ennek ellenére kérjük tagjainkat, hogy ne hagyják az év végére felgyűlni az elszámolni kívánt számlákat, küldjék be azokat az év során folyamatosan a minél gyorsabb kifizetés érdekében.

Figyelem! A számlák befogadásának és feldolgozásának nem feltétele, hogy a kifizetéshez szükséges egyenleg is rendelkezésre álljon az egyéni számláján, emiatt ne tartsa az asztalfiókban a bizonylatokat! A NetPénztárban folyamatosan nyomon követheti a feldolgozott számlákat, amelyek utalása automatikusan megtörténik, ha rendelkezésre áll a szükséges fedezet. 

Borítókép: created by www.freepik.com/fabrikasimf

Ezek is érdekelhetik...

Ezután a lépés után soha nem nullázódik az egyenlege
Ezután a lépés után soha nem nullázódik az egyenlege

Márciustól aktiválható a Mesterkártya, amelynek köszönhetően a pénztártag megbízása alapján automatikusan feltöltjük a pénztári egyenlegét, ha az 5000 forint alá csökken. A befizetés bankkártyás tranzakció, így nem terheli tranzakciós illeték.

Elolvasom
Figyelem! A jövőben inaktívan postázzuk a patikakártyát
Figyelem! A jövőben inaktívan postázzuk a patikakártyát

A korábbi gyakorlattal ellentétben márciustól inaktív állapotú patikakártyát fog kézhez kapni. Így nem kell az ajánlott küldemény átvételével bajlódni, és az sem fordulhat elő, hogy illetéktelenek kezébe kerül a fizetésre alkalmas egészségpénztári kártya.

Elolvasom
Páciensélmény, amit a magánegészségügy kínál
Páciensélmény, amit a magánegészségügy kínál

Elsősorban a költségek és az orvos személye alapján választanak a betegek magánegészségügyi szolgáltatót, de az adott intézményről kialakított véleményüket számos további tényező befolyásolja. A betegre fordított idő, az empátia és az információk biztosítása állnak az élen.

Elolvasom
13 ezer partnerünknél biztosítjuk a gyógyulást
13 ezer partnerünknél biztosítjuk a gyógyulást

Megújult a Patikapénztár oldalán a szolgáltatókereső. A szolgáltató neve, irányítószáma és a lehetséges fizetési módok szerint is válogathat a közel 13 ezer partnerünk között.

Elolvasom
Márciustól a Mesterkártyával színesedik a paletta
Márciustól a Mesterkártyával színesedik a paletta

A Mesterkártya újabb befizetési lehetőség, amely kényelmesebbé teszi az egyéni számlafeltöltést. Így a célzott támogatást kapó munkavállalók is biztosítani tudják, hogy az egyéni egyenlegük se nullázódjon le.

Elolvasom