Utolérte a jogszabály az életet

Több ponton is változott az egészség- és önsegélyező pénztárak szabályozása. Többnyire technikai jellegű módosításokról van szó, de néhány változás érinti a pénztártagok mindennapi pénztárhasználati szokásait.


2023-03-06

Módosult az 1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról (Öpt.) és a pénztárak gazdálkodását szabályozó 268/1997 kormányrendelet is. Az előbbit érintő újdonságok 2023. január 1-től, az utóbbira vonatkozó módosítások 2023. március 1-től hatályosak.

A tagok mindennapi gyakorlatát érintő változások mindegyike a digitalizáció irányába mutat, amelyet felgyorsított a pandémia idején szükségessé vált érintkezésmentes ügyintézési gyakorlat.

  • A Pénztártörvény idei módosítása egyszerűbbé teszi a lakáshitel-törlesztési támogatás folyósítását. Január 1-től a támogatás igényléséhez elegendő a kölcsön- és jelzálogszerződés, valamint az igénybenyújtást megelőző 3 hónap törlesztő összegéről szóló banki igazolás másolata, nincs szükség az eredeti dokumentumokra.
  • A pénztárak gazdálkodását szabályozó kormányrendelet a készpénzfizetési számlák befogadását könnyíti: március 1-től a pénztártag a számla, egyszerűsített számla vagy bizonylat egyszerű elektronikus másolatának megküldésével is igazolhatja a pénztárnak az egészségpénztári szolgáltató által nyújtott szolgáltatás igénybevételét.

Az igazolások, számlák másolatát postán (1022 Budapest, Bimbó út 18.) vagy e-mailen (ugyfelszolgalat@patikapenzar.hu) is eljuttathatja hozzánk. Sőt, a soron következő újításunknak köszönhetően hamarosan a NetPénztárba is feltöltheti az igazolásokat, számlákat, egyéb bizonylatokat.

Az intézkedés nemcsak a számlák beküldését teszi egyszerűbbé, de a Pénztár számára azok feldolgozását is meggyorsítja. Ennek ellenére kérjük tagjainkat, hogy ne hagyják az év végére felgyűlni az elszámolni kívánt számlákat, küldjék be azokat az év során folyamatosan a minél gyorsabb kifizetés érdekében.

Figyelem! A számlák befogadásának és feldolgozásának nem feltétele, hogy a kifizetéshez szükséges egyenleg is rendelkezésre álljon az egyéni számláján, emiatt ne tartsa az asztalfiókban a bizonylatokat! A NetPénztárban folyamatosan nyomon követheti a feldolgozott számlákat, amelyek utalása automatikusan megtörténik, ha rendelkezésre áll a szükséges fedezet. 

Borítókép: created by www.freepik.com/fabrikasimf

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom