Nő néhány önsegélyező szolgáltatás összege

A minimálbér változása hatással van néhány önsegélyező szolgáltatás plafonösszegére. Nő a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez, az iskoláskorú gyermek kapcsán felmerülő kiadásokhoz és a közüzemi díja finanszírozásához igényelhető támogatás is.


2023-01-06

2023. január 1-től a garantált bérminimum 14%-kal, bruttó 296 400 forintra nő, a minimálbér 16%-kal, bruttó 232 ezer forintra. Utóbbi megemeli a minimálbérhez kötött önsegélyező szolgáltatásokra kifizethető támogatások maximumát: emelkedik a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztésre fizethető havi támogatás, a beiskolázási támogatás éves kerete és a havonta a közüzemi díjak támogatásához igénybe vehető összeg.

Az egyes szolgáltatások igénybevételének feltételeiről részletesen olvashat az oldalunkon.

Elnevezés

Támogatás mértéke

Támogatás maximuma 2023-ban (Ft)

A maximum kifizetéséhez szükséges befizetés (Ft)

Befizetés után járó szja-visszatérítés (Ft)

Az Ön nyeresége (Ft)

Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása

Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó

34 800

37 021

7404

5183

Beiskolázási támogatás

Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér összege/év

232 000

246 809

49 362

34 553

Közüzemi díjak finanszírozása

Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó

34 800

37 021

7404

5183

 

Gyűjtsön tudatosan az önsegélyező kifizetésekre!

Hiába emelkedik a jogszabály szerint a fent felsorolt támogatásokra kifizethető összeghatár, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan többet utal a Pénztár. Mivel az ebbe a kategóriába tartozó szolgáltatásokat kizárólag a pénztártag számláján 180 napja pihenő összegből lehet kifizetni, a 180 napos egyenleg is befolyásolja a kifizethető összeg felső határát, illetve a kifizetés időpontját. 

Bármikor ellenőrizheti a 180 napos egyenlegét a NetPénztárban, ahol a folyószámla-kimutatásban külön sorban szerepel a teljes költhető egyenlege és a 180 napja befizetett összeg. Előbbi valószínűleg nagyobb szám, hiszen az akár aznap bankkártyával befizetett forintok is szerepelnek benne. A 180 napos egyenleg tehát része a költhető egyenlegnek, nem azon felül értendő megtakarítás. Az önsegélyező szolgáltatásokra beérkező igényeket pedig csak ebből a keretből tudjuk teljesíteni. A 180 naposítási szabály egyedül a pénztári hozamra és az szja-visszatérítésre nem vonatkozik, az ilyen címen jóváírt pénzeket azonnal beforgathatja a támogatási igényébe. 

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Zsebelje be az egészségforintokra váltható hűségpontjait!
Zsebelje be az egészségforintokra váltható hűségpontjait!

Elindult az ÉnPénztáram! Csatlakozzon a pénztári szektorban egyedülálló pontgyűjtő hűségprogramunkhoz és zsebelje be a regisztrációért járó pontjait, amelyeket február 1-től egészségforintokra válthat. Ne késlekedjen, most extrapontokhoz is hozzájuthat.

Elolvasom
2022-ben 25%-kal többet fizettek be a tagjaink
2022-ben 25%-kal többet fizettek be a tagjaink

Kiugróan sikeres évet zárt a Patikapénztár. Nőttek az egyéni tagdíjbefizetések, a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások és a célzott szolgáltatásra fizetett céges támogatások is.

Elolvasom
Extrahűségpontokat adunk a válaszaiért
Extrahűségpontokat adunk a válaszaiért

Rövid kérdőívben szeretnénk felmérni, hogy mennyire egészségtudatosak olvasóink. Most egészségforintokat ér a véleménye: ha válaszol a kérdéseinkre, és csatlakozik a most induló hűségprogramunkhoz, máris jóváírunk 250 pontot Önnek.

Elolvasom
Fel kell lépni a járványszerűen terjedő egészségügyi tévhitek ellen!
Fel kell lépni a járványszerűen terjedő egészségügyi tévhitek ellen!

Egy friss kutatás szerint Közép-Európában és a balti országokban is tarolnak azok a tévinformációk, amelyek veszélyesek lehetnek az emberek egészségére, sőt akár az életükre is. A Janssen ezért tájékoztató weboldalt indított. A JanssenWithMe 10 közép-európai és a balti országban elérhető.

Elolvasom
Januártól a munkáltatói befizetés is hűségpontot ér tagjainknak
Januártól a munkáltatói befizetés is hűségpontot ér tagjainknak

Elindult az ÉnPénztáram! A pénztári szektorban egyedülálló pontgyűjtő hűségprogramban a munkáltatói befizetések is pontot hoznak a tagjainknak. Így még inkább megéri a patikás tagság támogatása.

Elolvasom