Nem javulnak a fontos népegészségügyi mutatók

A problémák már régen túlmutatnak a népegészségügy határain, hiszen a lakosság egészségi állapota a társadalom valamennyi szegmensére hatással van. A tendencia azt mutatja, hogy 2050-ben másfél millióval leszünk kevesebben, mint most.


2022-09-05

A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének (NKE) XV. konferenciáján Tóth László, a Belügyminisztérium egészségügyi szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára és Müller Cecília országos tisztifőorvos optimistán fogalmaztak a hazai társadalom egészségi állapotáról, Ádány Róza, az NKE alapítója és tiszteletbeli elnöke az adatok alapján közel sem látta ilyen jónak a helyzetet. Mint fogalmazott, miközben az ágazat vezetői félig tele pohárként tekintenek a hazai népegészségügy helyzetére, addig ő majdnem üresnek látja ugyanazt, és álláspontja szerint „nagyon is lényeges dolgok” hiányoznak belőle – idézi a szakembert a Medical Online.

Bár valóban egyértelmű javulás tapasztalható a korai halálozásban (50-69 év között) idehaza, azonban mind az Európai Unió (EU), mind a Visegrádi országok átlagától elmaradunk. A várható élettartamra vonatkozó mutatóinkkal kenterbe verjük Litvániát és Lettországot, a 65 éves korban várható átlagos élettartam tekintetében viszont már ezek az országok vernek bennünket – sorolta Ádány Róza az adatokat. A korai halálozás hátterében a daganatos betegségek nem időben történő felismerése és ellátása áll, a 100 ezer főre jutó rákhalálozásban a lista sereghajtói között vagyunk, hátulról a 4. helyen. Tüdőrákban Zimbabwét is megelőzve vezetjük a korai halálozási listát, második helyen állunk a kolorektális- és a hasnyálmirigyrák vonatkozásában. Hasonlóan rosszul állunk az elkerülhető halálozások tekintetében.

Ádány Róza szerint aggályos a szűrővizsgálatok tervezése, szervezése és lebonyolítása is. Nincs országos vastag- és végbélrák szűrés, mindössze 1%-kal sikerült mérsékelni a dohányzók arányát 2009-2015 között, ugyanekkor az alkoholfogyasztás prevalenciája szinte semmit nem fogyatkozott. A magyarok 68%-a elhízott, kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, visznt annál több cukrozott üdítőt iszunk. Beszélt arról is, hogy a Covid-világjárvány általánosságban is rendkívül rossz egészségi állapotban érte a magyar társadalmat, amit a nem adekvát intézkedésekkel tovább súlyosbítottak a döntéshozók.

Azt Müller Cecília is elismerte, a prevenció az egyetlen út, ami előttünk áll. Szerinte „más utakat és módszereket” kell keresni annak érdekében, hogy érthető nyelven, empátiával adják át a lakosságnak az egészség megőrzéséhez szükséges tudást, egyúttal felruházva őket kritikai képességgel is.

Az egészségpénztáraknak is fontos feladatuk a megelőzés népszerűsítése. Ráadásul az állam is támogatja a prevenciós célú költéseket: ezekre a befizetés után járó 20%-os szja-visszatérítésen felül további 10%-os adójóváírást érvényesíthetünk, ami azt jelenti, hogy egy egészségtervvel alátámasztott szűrővizsgálat árából összesen 30%-ot visszakapunk az államtól.

Borítókép: freepik / marymarkevich

Ezek is érdekelhetik...

Lakás helyett egészségmegőrzésre gyűjtünk
Lakás helyett egészségmegőrzésre gyűjtünk

A koronavírus következtében megváltoztak a hazai lakosság megtakarítási szokásai. A lakáscél helyett az egészség került a fókuszba – hangzott el egy friss kutatásra hivatkozva a Pénztárszövetség konferenciáján.

Elolvasom
Ezeket a termékeket látta már? Akció a Pénztárboltban!
Ezeket a termékeket látta már? Akció a Pénztárboltban!

Webshopunkban októberben az alábbi termékeket vásárolhatja meg patikakártyájával kedvezményesen. Közeleg a karácsony, érdemes előre gondoskodni az ajándékokról, hogy ne az utolsó percben kelljen kapkodni.

Elolvasom
Kompenzálja az áremelkedést szja-visszatérítéssel
Kompenzálja az áremelkedést szja-visszatérítéssel

A pandémia és a romló közellátás miatt egyre többen inkább a magánegészségügyet választották, ha orvosi ellátásra volt szükségük. Csakhogy a megélhetési válság ezt a trendet is megakaszthatja. Jobb helyzetben van az, aki egészségpénztárból finanszírozza az egészségbiztonságát.

Elolvasom
Októbertől csak patikában lehet antigén gyorstesztet vásárolni
Októbertől csak patikában lehet antigén gyorstesztet vásárolni

Megszűnt az antigén gyorstesztek patikán kívüli forgalmazásának lehetősége – olvasható az Országos Gyógszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közösségi oldalán. A patikákban egészségpénztári kártyánkkal is fizethetünk a tesztekért.

Elolvasom
Megélhetési válságban többet ér az egészségbiztonság
Megélhetési válságban többet ér az egészségbiztonság

Segítünk, hogy Ön is segíthesse munkatársait a mindennapi kiadásaik csökkentésében. A családok megélhetési költségei napról napra emelkednek, egyre többen érzik úgy, a fizetésük nem fedezi a kiadásaikat. Ez a munkáltatókat is komoly kihívás elé állítja

Elolvasom