Megélhetési válságban többet ér az egészségbiztonság

Segítünk, hogy Ön is segíthesse munkatársait a mindennapi kiadásaik csökkentésében. A családok megélhetési költségei napról napra emelkednek, egyre többen érzik úgy, a fizetésük nem fedezi a kiadásaikat. Ez a munkáltatókat is komoly kihívás elé állítja


2022-10-05

Sok vállalatnál hiába emelték meg a béreket év közben, a munkavállalók elégedetlensége napról napra nő. Csakhogy a cégek erőforrása véges, kevesen tudják kellő mértékben kompenzálni a 24 éve nem látott mértékű infláció okozta áremelkedéseket a fizetések növelésével. Nekik (is) ajánljuk az egészségpénztári juttatásokat, amelyekkel ha nem is a növekvő élelmiszerkiadásokat lehet mérsékelni, mégis hatékony eszköz arra, hogy összességében több pénz maradjon a családok zsebében. És a vállalatokéban is, mivel a pénztári juttatás a bérnél jelentősen kedvezőbb költségekkel adható. 

Sőt, abban is megnyugodhatunk, hogy ezzel mérsékelni tudjuk a munkavállalók elégedetlenségét. Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a Pénztárkonferencián tartott előadásában idézett egy közelmúltban készült kutatást: a munkavállalók 89%-a igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy szimpatikusabb-e számára az a munkahely, amely egészségpénztári támogatást is nyújt a dolgozói számára. 

Íme, néhány ötlet a juttatások emelésére, bevezetésére, amelyet partnereink visszajelzései alapján a leginkább kedvelnek a munkavállalók 

Célzott egészségbiztosítás járóbeteg-ellátásra 33,04%-os adóval 

Kínálatunkban 5 csomag közül választhat, amelyek díja 10 000 forint alatt marad. Ilyen kedvező áron biztosíthatja, hogy munkavállalói sorban állás nélkül minőségi magánegészségügyi ellátáshoz jussanak. A csomagok diagnosztikai és laborvizsgálatokat, MR-t, CT-t, egyes esetekben egynapos sebészeti ellátást és szűrővizsgálatokat is tartalmaznak. A juttatás kedvezményes adóterhe 33,04%. 

Célzott önsegélyező támogatás lakáshitel-törlesztésre 0%-os adóval 

Ha például munkavállalójának van lakáshitele, mindenképp ajánljuk a törlesztési támogatást, amellyel havonta legfeljebb 30 000 forinttal tudja mérsékelni a család jelzálogalapú lakáshitel-terhét. A juttatás után a munkáltatónál nem keletkezik adófizetési kötelezettség, a munkavállalónak egyéb jövedelemként 24,92%-os adót kell fizetnie az igénybevett összeg után májusban. 

Célzott egészségügyi támogatás gyógyszerre, optikára, egészségügyi ellátásra 33,04%-os adóval

Akkor is az egészségpénztári juttatást ajánljuk, ha nem akarja, hogy munkatársai feleslegesen bolyongjanak az állami egészségügyben, ha azt szeretné, hogy az általuk választott orvoshoz menjenek az általuk választott időpontban. Bele sem gondolunk, hogy családi szinten évente mekkora összeget költünk zsebből gyógyszerre, laborra, kezelésekre! Ez a szám 900 milliárd forint volt 2021-ben, és az áremelkedés ebben a szektorban is jelentős! Az a vállalat, amely támogatja munkatársai egészségügyi kiadásait, mérsékli a családok megélhetési nehézségeit is. A juttatás kedvezményes adóterhe 33,04%. 

Célzott önsegélyező támogatás gyerekekkel kapcsolatos kiadások mérséklésére 0%-os adóval 

Az iskolás gyermekkel kapcsolatban az év bármely hónapjában felmerülhetnek extrakiadások. Mostanában a váratlan fizetnivalók lényegesen nagyobb nehézségeket okozhatnak a családoknak. A füzetek és egyéb papíripari termékek akár 40–50%-kal is többe kerülhetnek, mint tavaly, de a nem papírból készült iskolaszereket is nagyjából 30%-kal magasabb áron vásárolhatjuk meg idén. A Pénztár tanévkezdési szolgáltatását a szülők általában tankönyv, füzetek, ruházat, cipő vásárlásához vehetik igénybe. Az óvodás, általános vagy középiskolás tanulókra vonatkozóan igényelhető támogatás éves maximuma gyermekenként a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér, 2022-ben 200 ezer forint. A juttatás után a munkáltatónál nem keletkezik adófizetési kötelezettség, a munkavállalónak egyéb jövedelemként 24,92%-os adót kell fizetnie az igénybevett összeg után májusban. 

Sokan már léptek 

Idén minden korábbinál több vállalat jelezte a Pénztárnak, hogy még a negyedik negyedévben kibővíti vagy emeli a dolgozóinak biztosított egészségtámogatást. Újdonság az is, hogy a támogatók között egyre több kis-, középvállalat. Hasonló tapasztalatokról számolt be Lancz Róbert, a magánegészségügyi szolgáltatókat tömörítő PRIMUS elnöke is a már említett Pénztárkonferencián. Előadásában arról beszélt, hogy a klinikák tapasztalatai szerint a nagyvállalatok mellett már a kisebb cégeknél sem ritka, hogy egészségpénztári vagy egészségbiztosítási csomagokat kínálnak a munkavállalóiknak.

Borítókép: created by www.freepik.com/pch vektor

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom