Kompenzálja az áremelkedést szja-visszatérítéssel

A pandémia és a romló közellátás miatt egyre többen inkább a magánegészségügyet választották, ha orvosi ellátásra volt szükségük. Csakhogy a megélhetési válság ezt a trendet is megakaszthatja. Jobb helyzetben van az, aki egészségpénztárból finanszírozza az egészségbiztonságát.


2022-10-05

A korábban a gazdagok luxusának tartott magánegészségügyi szolgáltatások igénybevétele az utóbbi években egyre általánosabbá vált idehaza. Az olyan problémákkal, amik bőrgyógyászt, nőgyógyászt, fogorvost, szemorvost kívánnak, már egyre többen a magánszektorban keresnek gyógyulást, ahol jellemzően gyorsabban kapnak időpontot, és több időt tud foglalkozni velük az orvos – az Európai Unióban Magyarország az ötödik helyet vívta ki magának azon országok sorában, ahol az egy háztartásra jutó jövedelemből arányaiban a legtöbbet költik egészségügyi szolgáltatásokra – mutat rá a G7

Az infláció emelkedése azonban egészen biztosan áremelést hoz a szektorban, és ez – kombinálva az emelkedő rezsivel és elszálló élelmiszerárakkal – azt fogja eredményezni, hogy csökken a háztartások megtakarítása– írja a lap. Akinek nincs egészségpénztári megtakarítása vagy biztosítása, inkább választja majd az ingyenes állami ellátást, ahol viszont esetleg heteket, hónapokat kell várnia, míg ellátják. Vagyis a magyarok amúgy rossz egészségi állapota tovább romolhat, és a már amúgy is magas elkerülhető halálozási mutató is emelkedhet. 

A PwC Magyarország egészségügyi szakértői 2022 nyarán felkeresték a magánegészségügy meghatározó szereplőinek vezetőit, hogy személyes interjúkon keresztül felmérjék a szektort ért hatásokat és kihívásokat. A vizsgált szereplők árai átlagosan nagyjából 20%-kal nőttek az elmúlt három évben, amit az infláció, a bérköltségek és a rezsiárak árfelhajtó hatása tovább fog növelni – állapítják meg a PwC szakértői. A kutatás szerint az első szakorvosi konzultációk átlagos díja a húszezer forint közeli szintről a harmincezer forintos szint irányába tett nagy lépést, de a harmincezer forintot meghaladó átlagárak elérése sem látszik távolinak. Ezeknek a tendenciáknak a megmaradásával az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés egyre egyenlőtlenebbé válik a társadalomban.

Az egészségpénztári megtakarítás felértékelődik ebben a helyzetben. Egyrészt azért, mert a befizetések után a pénztártag 20% szja-visszatérítést kap, amit értelmezhetünk úgy, hogy ennyivel kevesebbe kerül számára a vizsgálat vagy beavatkozás. Másrészt azért, mert így mód nyílik arra, hogy valaki havonta tegyen félre az egészségére, és ne akkor kelljen mélyen a zsebébe nyúlnia, ha baj van.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom