Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?

Sok esetben szülőként későn vesszük észre, hogy milyen fontos lett volna gyermekünk pénzügyi tudatosságának fejlesztése. Ugyanez igaz az egészségtudatosságra is, amelyet szintén érdemes már gyerekkorban kialakítani, fejleszteni.


2023-09-06

Pszichológusok szerint a gyerekek már egészen kis korban, akár 2-3 évesen is fogékonyak az újdonságokra. Ezért érdemes minél előbb, az adott életkornak megfelelő módon eljuttatni hozzájuk például a pénzügyi ismereteket vagy rávezetni őket az egészséges életmód fontosságára. Mindkettő nélkülözhetetlen tudás ahhoz, hogy valaki később jól boldoguljon az életben, maximálisan kihasználja a lehetőségeit. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk tudatos felnőtté cseperedjen, szülőként a mi felelősségünk, hogy átadjuk neki a tudást.

A legerősebb befolyásoló tényező a szülői minta. Még a kisebb gyereknek is érdemes elmagyarázni, hogy mit jelent az egészségpénztári tagság, miért fontos, hogy minden hónapban rendszeresen félretegyünk a kasszába, egészségesen táplálkozzunk, szűrővizsgálatokra járjunk. A példamutatáson túl a gyakorlati megvalósításba is bevonhatjuk a gyereket úgy, hogy szolgáltatásra jogosultként megjelöljük őt. Így úgy fogja érezni, hogy ő is hozzájárul a családi kiadások kézben tartásához és az egészséges életmód is az értékrendje részévé válik.

Amikor pedig a gyerekünk betöltötte a 16. évét, kérjünk neki társkártyát, ami a patikakártyán levő megtakarításunk vele való megosztását jelenti. Ebben a gesztusban mindaz benne van, ami szülőként nagyon fontos feladatunk: gondoskodunk szavak nélkül és kifejezzük, hogy maximálisan bízunk benne. A társkártyával szimbolikusan átadjuk gyermekünknek azt a tudást, amelyet mi már megszereztünk, és ami könnyebbé teszi az életét nem csak fiatalként, hanem később is.

A társkártya a fő patikakártya teljes egyenlegét korlátozás nélkül elérhetővé teszi a társkártya-tulajdonos számára, így a családtagok egymástól függetlenül, különböző helyszíneken, akár egyazon időben is kihasználhatják az adóvisszatérítéssel támogatott megtakarítást. Társkártyát a társkártya-igénylő lapon lehet igényelni a megjelölt közeli hozzátartozónak (házastársnak, gyermekeknek, szülőknek, nagyszülőknek, élettársnak, stb.). Díja 2500 forint és 4 évig érvényes.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Felgyorsítjuk számlás vásárlásai visszafizetését
Felgyorsítjuk számlás vásárlásai visszafizetését

Hamarosan induló újdonságunknak köszönhetően akkor sem kell lemondjon készpénzfizetési számlája teljes összegéről, ha a benyújtás pillanatában nincs elegendő egyenlege a teljes összeg kiutalásához.

Elolvasom
Rendszerfrissítés a Pénztárnál
Rendszerfrissítés a Pénztárnál

Pénztártagjaink minél gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálása érdekében megújul a Pénztár informatikai rendszere. Az átállásnak köszönhetően a jövőben még több digitális élményt ígérünk.

Elolvasom
Sárga csekk helyett fizessen bankkártyával
Sárga csekk helyett fizessen bankkártyával

Pénztártagjaink túlnyomó többsége az oldalunkon bankkártyával tölti fel a számláját, azonban még mindig sokan ragaszkodnak a sárga csekkhez. A lassanként kivesző fizetési mód számtalan hátránnyal jár.

Elolvasom
A nyaralás előtt is érdemes bekukkantani a pénztárboltba
A nyaralás előtt is érdemes bekukkantani a pénztárboltba

Még a jól megtervezett utazást is beárnyékolhatja egy váratlan sérülés a nyaralás alatt vagy az utazás fáradalmai. A webshopunkban számos az egészségpénztárban elszámolható terméket talál, amellyel felkészülhet a kellemetlenségekre.

Elolvasom
Gondoljuk újra a napozási szokásainkat és a barnulás kultúráját!
Gondoljuk újra a napozási szokásainkat és a barnulás kultúráját!

A Magyar Dermatológiai Társulat háromszintű védekezést javasol a bőrrák ellen. A szakértők határozott álláspontot képviselnek az esztétikai célú napozással, szoláriumhasználattal szemben, nyomatékosítják az önvizsgálat és az egyéni rizikók tudatosításának jelentőségét.

Elolvasom