Hiteltrükk, ami legális és működik

A Pénzcentrum körképében annak járt utána, mennyire jellemző, hogy pénztári megtakarításból fedezze valaki a jelzáloghitele havi törlesztőjének részét esetleg egészét. Miért éri meg? Mert így 20%-kal mérsékelhetjük a hitelterheinket.


2023-09-06

A lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére fordítható támogatás legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15%-ának megfelelő összeg lehet. Ez 2021-ben havi 25 110 forint volt, 2022-ben 30 000, 2023-ban pedig 34 800 forint. A maximálisan kihasználható támogatás nem haladhatja meg a kifizetett törlesztőrészletet, de ha valakinek éppen 34 800 forint a havi fizetési kötelezettsége, akár 100%-ban fedezheti az egészségpénztári számlájáról. Az idén kihasználható 12 havi maximális támogatás után jövőre 83 520 forint szja-visszatérítés jár. Ezt felfoghatjuk úgy is, hogy éves szinten több mint kéthavi törlesztőt megspóroltunk.

Az utóbbi időben egyre többen élnek a lehetőséggel, amely hátterében egyrészt a hitelek drágulása állhat, másrészt, hogy a jogalkotó lényegesen könnyebbé tette az igénylést. Ma már például elég, ha a szolgáltatásra jogosult egyszerű másolatban, e-mailen küldi el a Pénztárnak a hitelszerződést. Figyelem, ez a támogatás kizárólag a pénztártag 180 napos egyenlege (az egyéni számlára legalább 180 nappal korábban befizetett pénz) terhére vehető igénybe akkor, ha a jelzáloghitelt lakás vásárlására igényelték és a pénztártag az adós vagy az adóstárs.

Pénzcentrum körképe szerint szinte valamennyi pénztárban nő a szolgáltatás kihasználtsága és az átlagosan igénybe vett támogatási összeg is. A Patikapénztárban 2022-ben 7%-kal nőtt a lakáshitel-törlesztési támogatást igénylő tagok száma 2021-hez képest, az egy főre eső éves kifizetés átlaga pedig elérte a 223 ezer forintot. Az idei számok további növekedést mutatnak főleg az egyéni befizetések terhére, de sok munkáltató is beleveszi a juttatási rendszerébe a célzott lakáshitel-támogatási lehetőséget. Ebben az esetben a bruttó keretösszeg egy az egyben a törlesztésre fordítható, viszont az igénybe vett támogatás a kedvezményezett pénztártagnak egyéb jövedelem, amely után adót kell fizetni jövő májusban. Az adó mértéke 24,92% vagyis lényegesen kedvezőbb, mint a bér után fizetendő közteher.

Borítókép: created by www.freepik.com/rawpixel

Ezek is érdekelhetik...

Használja ki a gyors kifizetést biztosító számlafeltöltési lehetőséget!
Használja ki a gyors kifizetést biztosító számlafeltöltési lehetőséget!

Kérje a Pénztár nevére készpénzes számláit, és töltse fel azokat online az oldalunkon. A kifizetés néhány napon belül megtörténik, ha a szükséges egyenleg rendelkezésre áll a számláján.

Elolvasom
Közeleg a határidő, amire január óta várunk
Közeleg a határidő, amire január óta várunk

Május 21-ig egészítheti ki a navos adóbevallás-tervezetét, ha nem szeretné elbukni a tavalyi befizetései alapján járó szja-visszatérítést. Az Önnek járó összegről a Pénztár által kiállított adóigazolásból tájékozódhat.

Elolvasom
Felhívás adategyeztetésre
Felhívás adategyeztetésre

Ellenőrizze a NetPénztárban, hogy van-e bármilyen teendője az adategyeztetés kapcsán. Ha az azonosítása öt évvel ezelőtt történt vagy időközben megváltoztak a személyes okmányai, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Elolvasom
Tegye tökéletessé éjszakáit patikakártyával!
Tegye tökéletessé éjszakáit patikakártyával!

A pihentető alvás éppen annyira hozzájárul szervezetünk tökéletes működéséhez, mint az egészséges táplálkozás. Ezért sem mindegy, hogy milyen ágyneműt választunk.

Elolvasom
Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros
Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros

Budapesten 24 helyszínen május 2-től június 16-ig várják a vizsgálatokra előre regisztráló budapestieket.

Elolvasom