Hatalmas segítség lehet a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint 2023. második negyedévében jelentősen növekedtek a háztartások hitelintézetektől felvett fogyasztási hitelei és nőtt az elmúlt évben a lakossági folyószámlahitel-állomány is.


2023-09-06

A Bank360.hu elemzése szerint a háztartások folyószámlahitel-állománya újabban 250 milliárd forint fölött stabilizálódott, vagyis ekkora mínuszban vannak a bankszámlák a hónap végén. Mivel az MNB adatai alapján 6,7 millió elsődleges fizetési célú – ezekre igényelhető a folyószámla-hitel – bankszámla van, átlag 40 ezer forintos mínuszban zárnak a családok a hó végén. Ez tetemes hiány, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a folyószámlahiteleknek nagyon magas a kamata.

Arról persze nincs adat, hogy mit finanszíroznak a családok a bankok pénzéből, de valószínű, hogy ha kell, az egészségügyi költések miatt is mínuszba mennek a számlák. A KSH adatai szerint a lakosság több mint 1000 milliárd forintot költ zsebből egészségügyi ellátásra éves szinten. A legnagyobb kiadási tétel a gyógyszer (460,5 milliárd forint) és a járóbeteg-ellátás (341,3 milliárd forint), amelyeket akár az egészségpénztári megtakarításukból is finanszírozhatnának a családok. Ezeket a kiadásokat tudja jelentősen mérsékelni a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás vagy az adókedvezménnyel adható célzott támogatás.

A céges juttatás nemcsak a tényleges kiadásokat mérsékli, hanem az adósokra nehezedő frusztrációt is, amit a hitel visszafizetése okoz. Így nem csupán egészségesebbek lesznek a munkatársaink, hanem lényegesen kiegyensúlyozottabbak is, ami hozzájárul a hatékonyságuk növekedéséhez is. A jövő évi juttatási rendszer tervezésénél ezt a szempontot is érdemes szem előtt tartani. Az is fontos, hogy felhívjuk a munkavállalóink figyelmét arra, hogy a cafeteriakínálatból válasszanak a mindennapi, olykor elkerülhetetlen kiadásokat csökkentő juttatásokat (is), ne csak az adómértéket tartsák szem előtt.

A Pénztár oldalán elérhető kalkulátor segít a pénztártagoknak a bruttó keretük optimális felhasználásában.

Borítókép: created by www.freepik.com/artphoto studio

Ezek is érdekelhetik...

Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?
Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?

Sok esetben szülőként későn vesszük észre, hogy milyen fontos lett volna gyermekünk pénzügyi tudatosságának fejlesztése. Ugyanez igaz az egészségtudatosságra is, amelyet szintén érdemes már gyerekkorban kialakítani, fejleszteni.

Elolvasom
Hiteltrükk, ami legális és működik
Hiteltrükk, ami legális és működik

A Pénzcentrum körképében annak járt utána, mennyire jellemző, hogy pénztári megtakarításból fedezze valaki a jelzáloghitele havi törlesztőjének részét esetleg egészét. Miért éri meg? Mert így 20%-kal mérsékelhetjük a hitelterheinket.

Elolvasom
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

Elolvasom
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek

Úristen, milyen nehéz a gyerek iskolatáskája! – kiállt fel sok szülő mostanában. Sajnos ilyenkor derül ki, hogy a gyerek által választott trendi modell nem ideális mindennapi viselet. Érdemes megfontolni a gerincgyógyász szakorvos tanácsait táska, íróasztal vagy szék vásárlásakor.

Elolvasom
Étkezés a rohanó hétköznapokban
Étkezés a rohanó hétköznapokban

A mai világban sajnos elég nehéz, bár nem lehetetlen betartani azokat a szabályokat, amelyekkel megőrizhetjük egészségünket – írja a Webbeteg.hu

Elolvasom