Hatalmas segítség lehet a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint 2023. második negyedévében jelentősen növekedtek a háztartások hitelintézetektől felvett fogyasztási hitelei és nőtt az elmúlt évben a lakossági folyószámlahitel-állomány is.


2023-09-06

A Bank360.hu elemzése szerint a háztartások folyószámlahitel-állománya újabban 250 milliárd forint fölött stabilizálódott, vagyis ekkora mínuszban vannak a bankszámlák a hónap végén. Mivel az MNB adatai alapján 6,7 millió elsődleges fizetési célú – ezekre igényelhető a folyószámla-hitel – bankszámla van, átlag 40 ezer forintos mínuszban zárnak a családok a hó végén. Ez tetemes hiány, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a folyószámlahiteleknek nagyon magas a kamata.

Arról persze nincs adat, hogy mit finanszíroznak a családok a bankok pénzéből, de valószínű, hogy ha kell, az egészségügyi költések miatt is mínuszba mennek a számlák. A KSH adatai szerint a lakosság több mint 1000 milliárd forintot költ zsebből egészségügyi ellátásra éves szinten. A legnagyobb kiadási tétel a gyógyszer (460,5 milliárd forint) és a járóbeteg-ellátás (341,3 milliárd forint), amelyeket akár az egészségpénztári megtakarításukból is finanszírozhatnának a családok. Ezeket a kiadásokat tudja jelentősen mérsékelni a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás vagy az adókedvezménnyel adható célzott támogatás.

A céges juttatás nemcsak a tényleges kiadásokat mérsékli, hanem az adósokra nehezedő frusztrációt is, amit a hitel visszafizetése okoz. Így nem csupán egészségesebbek lesznek a munkatársaink, hanem lényegesen kiegyensúlyozottabbak is, ami hozzájárul a hatékonyságuk növekedéséhez is. A jövő évi juttatási rendszer tervezésénél ezt a szempontot is érdemes szem előtt tartani. Az is fontos, hogy felhívjuk a munkavállalóink figyelmét arra, hogy a cafeteriakínálatból válasszanak a mindennapi, olykor elkerülhetetlen kiadásokat csökkentő juttatásokat (is), ne csak az adómértéket tartsák szem előtt.

A Pénztár oldalán elérhető kalkulátor segít a pénztártagoknak a bruttó keretük optimális felhasználásában.

Borítókép: created by www.freepik.com/artphoto studio

Ezek is érdekelhetik...

Felgyorsítjuk számlás vásárlásai visszafizetését
Felgyorsítjuk számlás vásárlásai visszafizetését

Hamarosan induló újdonságunknak köszönhetően akkor sem kell lemondjon készpénzfizetési számlája teljes összegéről, ha a benyújtás pillanatában nincs elegendő egyenlege a teljes összeg kiutalásához.

Elolvasom
Rendszerfrissítés a Pénztárnál
Rendszerfrissítés a Pénztárnál

Pénztártagjaink minél gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálása érdekében megújul a Pénztár informatikai rendszere. Az átállásnak köszönhetően a jövőben még több digitális élményt ígérünk.

Elolvasom
Sárga csekk helyett fizessen bankkártyával
Sárga csekk helyett fizessen bankkártyával

Pénztártagjaink túlnyomó többsége az oldalunkon bankkártyával tölti fel a számláját, azonban még mindig sokan ragaszkodnak a sárga csekkhez. A lassanként kivesző fizetési mód számtalan hátránnyal jár.

Elolvasom
A nyaralás előtt is érdemes bekukkantani a pénztárboltba
A nyaralás előtt is érdemes bekukkantani a pénztárboltba

Még a jól megtervezett utazást is beárnyékolhatja egy váratlan sérülés a nyaralás alatt vagy az utazás fáradalmai. A webshopunkban számos az egészségpénztárban elszámolható terméket talál, amellyel felkészülhet a kellemetlenségekre.

Elolvasom
Gondoljuk újra a napozási szokásainkat és a barnulás kultúráját!
Gondoljuk újra a napozási szokásainkat és a barnulás kultúráját!

A Magyar Dermatológiai Társulat háromszintű védekezést javasol a bőrrák ellen. A szakértők határozott álláspontot képviselnek az esztétikai célú napozással, szoláriumhasználattal szemben, nyomatékosítják az önvizsgálat és az egyéni rizikók tudatosításának jelentőségét.

Elolvasom