Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerette volna betiltani az aszpartám használatát, de végül csak a lehetséges rákkeltő anyagok listájára került fel az édesítőszer.
2023-08-04
Az aszpartám a hetvenes évek óta egyre több élelmiszerben megtalálható adalékanyag és a gyógyszeripar is előszeretettel használja édesítőszerként. Mára ez lett a legelterjedtebb cukorhelyettesítő, ám évek óta sokan aggályosnak tartják a használatát. A káros hatását eddig se bizonyítani, sem cáfolni nem tudták a kutatók.
Az aszpartám fogyasztását a WHO is ártalmatlannak ítéli a 40 mg/testtömegkilogrammig ugyanúgy, mint eddig. Ennek ellenére az E951 jelölésű kémiai édesítőszer felkerült a lehetséges rákkeltő anyagok listájára július 14-én. Az Index.hu Francesco Brancat, az Egészségügyi Világszervezet szakértőjét idézi, aki hangsúlyozta: nem kérik a vállalatoktól, hogy távolítsák el az aszpartámot a termékeikből, de a gyártókat és a fogyasztókat is mértékletességre intik.
Csökkenteni kell a cukorfogyasztást!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek és a gyermekeknek a cukorbevitelt a teljes napi energiabevitel kevesebb mint 10%-ára kellene csökkenteni, ami átlagosan körülbelül 12 teáskanál (50 gramm, 200 kalória) cukornak felel meg naponta egy felnőtt esetében. Ez magában foglalja a hozzáadott cukrot, valamint a mézben, gyümölcslevekben, szirupokban és gyümölcslé-sűrítményekben természetesen előforduló cukrokat is.
Jelentős egészségügyi előnnyel a szervezet szerint az jár, ha a cukorfogyasztást a teljes energiabevitel kevesebb mint 5%-ára (6 teáskanál vagy 25 gramm) csökkentjük.
Az Egészségvonal internetes portál szerint is észszerű döntés a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának korlátozása, mivel ezek főképp az energiadús, tápanyagszegény, feldolgozott élelmiszerekben és italokban fordulnak elő.
A nem megfelelő típusú, túlzott cukorfogyasztás biztosan káros az egészségre. Egy kínai és amerikai kutatók által jegyzett tanulmány, mely 2023 áprilisában jelent meg a BMJ folyóiratban, összesen 8601 tudományos publikáció eredményeit összegezte a cukorfogyasztás egészségre gyakorolt hatásairól. A kutatók olyan tanulmányokat vizsgáltak, melyek a „szabad” cukrok fogyasztásának hatásait értékelték – ebbe a csoportba tartozik minden olyan élelmiszer, amely feldolgozott vagy természetes módon előforduló cukrot (asztali cukor, méz, juharszirup) tartalmaz. A gyümölcsökben és a zöldségekben, valamint a tejben található cukor nem számít „szabad” cukornak.
Az Egészségvonal cikkében idézett kutatás szerint a túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható:
Az egészségügyi kockázatok miatt mindenképp ajánlott odafigyelni a napi cukorbevitelre. A cukorfogyasztás csökkentése és az egészséges táplálkozás érdekében egyre több élelmiszergyártó is cukorhelyettesítő szert használ, de nem mindegy, hogy mit. Az édesítőszereket három típusba sorolják:
Számos érvünk van a rendszeres tagdíjfizetés mellett, ami idén havi 5000 forintot jelent. A legfontosabb az, hogy így Ön nagyobb összegű hozamra tehet szert.
ElolvasomÉvi 750 ezer forint befizetés felett bevezettük a 0%-os szuperfelosztót, hogy támogassuk az előrelátó pénztártagjainkat. Mostantól a Patikapénztár kínálja a legkedvezőbb feltételekkel ezt az öngondoskodási formát az egészségükre jelentős összeget félretevő családok számára.
ElolvasomInternetes ügyfélportálján néhány kattintással feliratkozhat elektronikus ügyintézésre. Tegye meg január 12. éjfélig, hogy a 2024-es adóigazolását is a NetPénztárból tudja letölteni.
ElolvasomA szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás lényege, hogy a pénztártag havi általány díjért cserébe az ország egész területén, várakozási idő nélkül, emelt szinten juthat egészségügyi ellátásához. És a szervezéssel sem magának kell bajlódni.
ElolvasomHa még nem döntötte el, idén min szeretne változtatni a korábbi életéhez képest, adunk néhány egészséges ötletet. Ezeket akkor is érdemes megfontolni, ha már tett újévi fogadalmat.
Elolvasom