Felkerült az aszpartám a lehetséges rákkeltő anyagok listájára

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerette volna betiltani az aszpartám használatát, de végül csak a lehetséges rákkeltő anyagok listájára került fel az édesítőszer.


2023-08-04

Az aszpartám a hetvenes évek óta egyre több élelmiszerben megtalálható adalékanyag és a gyógyszeripar is előszeretettel használja édesítőszerként. Mára ez lett a legelterjedtebb cukorhelyettesítő, ám évek óta sokan aggályosnak tartják a használatát. A káros hatását eddig se bizonyítani, sem cáfolni nem tudták a kutatók.

Az aszpartám fogyasztását a WHO is ártalmatlannak ítéli a 40 mg/testtömegkilogrammig ugyanúgy, mint eddig. Ennek ellenére az E951 jelölésű kémiai édesítőszer felkerült a lehetséges rákkeltő anyagok listájára július 14-én. Az Index.hu Francesco Brancat, az Egészségügyi Világszervezet szakértőjét idézi, aki hangsúlyozta: nem kérik a vállalatoktól, hogy távolítsák el az aszpartámot a termékeikből, de a gyártókat és a fogyasztókat is mértékletességre intik.

Csökkenteni kell a cukorfogyasztást!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek és a gyermekeknek a cukorbevitelt a teljes napi energiabevitel kevesebb mint 10%-ára kellene csökkenteni, ami átlagosan körülbelül 12 teáskanál (50 gramm, 200 kalória) cukornak felel meg naponta egy felnőtt esetében. Ez magában foglalja a hozzáadott cukrot, valamint a mézben, gyümölcslevekben, szirupokban és gyümölcslé-sűrítményekben természetesen előforduló cukrokat is.

Jelentős egészségügyi előnnyel a szervezet szerint az jár, ha a cukorfogyasztást a teljes energiabevitel kevesebb mint 5%-ára (6 teáskanál vagy 25 gramm) csökkentjük.

Az Egészségvonal internetes portál szerint is észszerű döntés a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának korlátozása, mivel ezek főképp az energiadús, tápanyagszegény, feldolgozott élelmiszerekben és italokban fordulnak elő. 

A nem megfelelő típusú, túlzott cukorfogyasztás biztosan káros az egészségre. Egy kínai és amerikai kutatók által jegyzett tanulmány, mely 2023 áprilisában jelent meg a BMJ folyóiratban, összesen 8601 tudományos publikáció eredményeit összegezte a cukorfogyasztás egészségre gyakorolt hatásairól. A kutatók olyan tanulmányokat vizsgáltak, melyek a „szabad” cukrok fogyasztásának hatásait értékelték – ebbe a csoportba tartozik minden olyan élelmiszer, amely feldolgozott vagy természetes módon előforduló cukrot (asztali cukor, méz, juharszirup) tartalmaz. A gyümölcsökben és a zöldségekben, valamint a tejben található cukor nem számít „szabad” cukornak.

Az Egészségvonal cikkében idézett kutatás szerint a túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható:

 • a gyermekkori- és a felnőttkori elhízással;
 • a magas húgysavszint (hyperurikaemia), illetve a köszvény kialakulásával;
 • a jó koleszterin (HDL-szint) csökkenésével, a rossz koleszterin (LDL-szint) növekedésével;
 • a látens autoimmun cukorbetegséggel felnőtteknél;
 • a metabolikus szindrómával;
 • a 2-es típusú cukorbetegséggel;
 • a fokozott májzsír és izomzsír felhalmozódásával;
 • a koszorúérbetegség, illetve egyéb szív- és érrendszeri betegségek (stroke, szívinfarktus) kockázatával, illetve halálozásával;
 • a magas vérnyomás kialakulásával gyermekek, serdülők, felnőttek esetén;
 • az emlőrák, a májrák, a prosztatarák és a hasnyálmirigyrák fokozott kockázatával, illetve halálozásával;
 • a gyermekkori asztmával;
 • a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral;
 • a csontok ásványianyag-sűrűségének csökkenésével (csontritkulás);
 • a fogszuvasodás, a fogerózió kialakulásával;
 • a depresszióval;
 • a nem alkoholos zsírmáj kialakulásával.

Az egészségügyi kockázatok miatt mindenképp ajánlott odafigyelni a napi cukorbevitelre. A cukorfogyasztás csökkentése és az egészséges táplálkozás érdekében egyre több élelmiszergyártó is cukorhelyettesítő szert használ, de nem mindegy, hogy mit. Az édesítőszereket három típusba sorolják:

 1. Mesterséges édesítőszerek, amelyeket kémiai úton állítanak elő és nem tartalmaznak természetes anyagokat. Ide tartozik többek között az aszpartám, a szacharin, a szukralóz és az Amrikai Egyesült Államokban tiltott ciklamát (E592). Nulla kalóriát tartalmaznak, de ezért a „diétás”, „cukormentes”, „zero” címkével ellátott termékek kedvelt adalékanyagai, ám táplálkozási szakértők többnyire ellenzik a fogyasztásukat.
 2. Nutritív édesítőszerek: a fruktóz, izomalt, mannit, xilit, szorbit és polidextróz. Ezek ugyanannyi vagy kicsit kevesebb energiát tartalmaznak, mint a cukor.
 3. A természetes eredetű intenzív édesítőszerek, a sztívia és a monk gyümölcskivonat általában növényekből készülnek és kalóriamentesek. Sokkal édesebbek, mint a cukor, ezért csak kis mennyiségre van szükség belőlük. A sztíviát a dél-amerikai indiánok évszázadok óta fogyasztják. Vannak kutatási eredmények, amelyek szerint csökkenti a vérnyomást, valamint immunerősítő hatással is rendelkezik.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?
Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?

Sok esetben szülőként későn vesszük észre, hogy milyen fontos lett volna gyermekünk pénzügyi tudatosságának fejlesztése. Ugyanez igaz az egészségtudatosságra is, amelyet szintén érdemes már gyerekkorban kialakítani, fejleszteni.

Elolvasom
Hiteltrükk, ami legális és működik
Hiteltrükk, ami legális és működik

A Pénzcentrum körképében annak járt utána, mennyire jellemző, hogy pénztári megtakarításból fedezze valaki a jelzáloghitele havi törlesztőjének részét esetleg egészét. Miért éri meg? Mert így 20%-kal mérsékelhetjük a hitelterheinket.

Elolvasom
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

Elolvasom
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek

Úristen, milyen nehéz a gyerek iskolatáskája! – kiállt fel sok szülő mostanában. Sajnos ilyenkor derül ki, hogy a gyerek által választott trendi modell nem ideális mindennapi viselet. Érdemes megfontolni a gerincgyógyász szakorvos tanácsait táska, íróasztal vagy szék vásárlásakor.

Elolvasom
Étkezés a rohanó hétköznapokban
Étkezés a rohanó hétköznapokban

A mai világban sajnos elég nehéz, bár nem lehetetlen betartani azokat a szabályokat, amelyekkel megőrizhetjük egészségünket – írja a Webbeteg.hu

Elolvasom