2022-ben 25%-kal többet fizettek be a tagjaink

Kiugróan sikeres évet zárt a Patikapénztár. Nőttek az egyéni tagdíjbefizetések, a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások és a célzott szolgáltatásra fizetett céges támogatások is.


2023-01-06

Tavaly rekordévet zárt a pénztár, ami tanúsítja, hogy az egyének és a munkáltatók körében is egyre fontosabb szerepet kap az öngondoskodás. A trendet nem tudta megtörni sem az infláció, sem a rezsiköltségek emelkedése.

A Pénztár összes bevétele közel 12%-kal nőtt, amelyen belül a legdinamikusabb bővülést az egyéni tagdíjaknál látjuk. Pénztártagjaink tavaly összesen 25%-kal többet fizettek be, mint 2021-ben. Emellett évről évre emelkedik az egy főre eső egyéni befizetés összege is, ami 2022-ben 22%-os növekedéssel már elérte a 180 ezer forintot. Az egyéni tagdíjak közel 50%-a az oldalunkon elérhető online bankkártyás csatornán folyik be.

Szakértőink szerint a lakosság egészségtudatosságának emelkedése, a magánegészségügyi költések növekedése 2023-ban folytatódik. Dr. Trautmann László, a Patikapénztár Ellenőrző Bizottságának és az MKT Fejlődésgazdaságtani Szakosztályának elnöke úgy véli, manapság a biztonság kerül előtérbe. Ez már nem csupán a katonapolitikát jelenti, hanem megjelenik minden gazdasági döntésben, a különböző gazdaságpolitikai intézkedésekben. Ebből a szempontból beszélhetünk például az egészségről is. – Az egészségmegőrzés is biztonsági szemponttá kezd válni, sokkal inkább, mint korábban volt. A mindennapi gazdálkodásban a hosszú távú szempontok kerülnek előtérbe – mutatott rá Trautmann, amikor arról kérdeztük, milyen átalakulás zajlik a világban. Szerinte az ellátórendszer romlásával párhuzamosan az egyének feladatává válik, hogy gondoskodjanak az egészségük védelméről. De ezért egyéni erőfeszítéseket kell tenni. – Mindenkinek magának kell erőfeszítéseket tennie azért, hogy egészséges maradjon. Az erőfeszítés egyik lépcsője, hogy meg kell keresni azt a közösséget, ami őt a legjobban segíti a céljai elérésében. Az állampolgárok tanácsot, segítséget várnak – vázolta a pénztárak szerepét a szakértő. (A teljes beszélgetést itt olvashatja.)

Érdemes minden hónapban rendszeresen befizetni 

Évek óta a befizetések legnagyobb része az év utolsó két hónapjában érkezik, így azonban tagjaink eleshetnek az egyéni számlákon negyedévente jóváírt hozamoktól. A Pénztár a törvényi előírásoknak megfelelően befekteti a befizetésekből származó vagyont, és az így elért hozamot felosztja a tagok egyéni számláján az ott lévő átlagtőkére vetítve. Ha valaki az adott negyedévben nem fizetett tagdíjat, nem jut hozzá ehhez az összeghez.

Tavaly éves szinten 4%-os hozamot értünk el, idén pedig – a jelenlegi trendeket, illetve a Pénztár portfóliójában a lejáró állampapír-állományt figyelembe véve – 15% körüli eredménnyel kalkulálunk. Ez a bővülés is indokolttá teszi a magasabb összegű, rendszeres pénztári befizetéseket 2023-ban: minél többet fizet be valaki havonta a számlájára, annál nagyobb összeget tudunk jóváírni az összes hozamból, ami az egészségcélú megtakarítását gyarapítja. Ez a pénz – akárcsak az szja-visszatérítés – azonnal költhető, és akár az önsegélyező szolgáltatásokra is rögtön felhasználható.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Tavaszi megújulás kedvezményes áron
Tavaszi megújulás kedvezményes áron

Három speciális szűrőcsomagot és a vizsgálatok árából 10% kedvezményt biztosít az Affidea Magyarország a Pénztár tagjainak.

Elolvasom
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására
Mesteri ajánlatunk az adó-visszatérítés maximalizálására

A leggyorsabb tagjaink már költhetik is az adó-visszatérítésüket. A NAV az adóbevallás véglegesítését követő 30 napon belül utalja az összeget.

Elolvasom
Az egészség is versenyképességi tényező
Az egészség is versenyképességi tényező

A jegybank versenyképességi jelentése szerint két helyet rontottunk az EU 27 országának versenyképességi rangsorában. A 19. helyen állunk többek között a rossz egészségügyi mutatók miatt.

Elolvasom
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?
Mikor mehetek munkaidőben orvosi vizsgálatra?

A magánegészségügyi szolgáltató egyik tagadhatatlan előnye, hogy a vizsgálat időpontját a munkaidőnkhöz igazíthatjuk.

Elolvasom
Itt a szabadtéri sportok ideje!
Itt a szabadtéri sportok ideje!

A szabadtéri sportolás nemcsak szórakoztató, de számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ilyenkor azonban a sérülés veszélye is megnő.

Elolvasom