Egy rövid kúra akár megelőzheti a betegséget

Itt az idő, hogy döntsünk a nyaralásról. Ha jól választunk, a szellemi kikapcsolódás mellett a munkavégzés során megterhelt izmaink is ellazulhatnak, ráadásul a cél eléréséhez a pénztári megtakarításunkat is kihasználhatjuk.


2022-06-03 #Megelőzés

A COVID az életünk sok területét átírta, és változásra kényszerített bennünket. Ma talán jobban figyelünk az egészségünkre, átgondoltabban táplálkozunk, jobban kihasználjuk a pihenésre szánt időt. Mindezekkel összefügg, hogy előtérbe kerül a prevenció és a wellness összekapcsolása a Pénztár szolgáltatói partnere, a Hotel Carbona szakértője szerint.

Úgy véli, idén várhatóan többen kötik majd össze a pihenést, kikapcsolódást és wellnesst az orvosi állapotfelméréssel és a megelőzéssel. Ennek egyik oka, hogy a pandémia miatt sokan nem jutottak el különböző rutinvizsgálatokra, ezzel párhuzamosan ugyanakkor újból beindult a belföldi turizmus, megnyitottak a gyógy- és wellnesshotelek, ahol a különféle prevenciós és rehabilitációs csomagajánlatok része az orvosi állapotfelmérés. Mindez pedig nemcsak azok számára lehet vonzó, akik szeretnének képbe kerülni saját fizikai és mentális egészségükkel, hanem azoknak is, akik poszt-Covid szindrómával küzdenek. Nekik ugyanis néhány akkreditált gyógyszállóban már lehetőségük van részt venni olyan, szakemberek által összeállított rehabilitációs programban, amely az állapotfelmérést követően egyéni kezeléssorozattal igyekszik enyhíteni vagy felszámolni a fizikai, mentális és kognitív zavarokat.

Egy másik hévízi szálloda, az Európa Fit orvosigazgatója is úgy tapasztalja, egyre többen igyekeznek egészségtudatosabban élni Magyarországon és erre áldoznak is.

Európa más országaiban elfogadott, hogy az emberek évente akár 500-700 ezerforintnak megfelelő, vagy magasabb összeget is elköltenek egészségük fenntartása érdekében. Dr. Moll Veronika orvosigazgató, reumatológus-fizioterápiás szakorvos szerint a magyar közönség „ingerküszöbe” jóval alacsonyabb, de ez nem feltétlenül csak az anyagi helyzeten múlik. Az életvitelszerű egészségmegőrzésben a gondolkodás sem ott tart Magyarországon, mint nyugatabbra – véli.

A szakember a helyzet pozitív irányú elmozdulását is látja: egyre többen rájönnek – tapasztalják –, hogy sokkal kifizetődőbb az egészségbe fektetni, mint a betegségek kezelésére kiadni a pénzt. Moll Veronika ennek a trendnek tulajdonítja, hogy egyre többen keresik a szolgáltatásokat ülő munkát végző menedzserek, aktív életet élők, vagy sportolók, akiknek a szokásosnál nagyobb terhelésnek van kitéve a szervezetük.

A medical hotelekben a gyógykezelést általában orvosi vizsgálat előzi meg, így kiszűrhető, ha valakinek még csak kezdődő mozgásszervi betegsége, ízületi panasza van. Az Európa Fitben ilyenkor a kúrán kívül életmód-változtatási tanácsokat is kap az illető. A mozgásszervi problémák megoldására szakosodott hévízi szállodában az állapotfelméréshez orvosi és diagnosztikai háttér áll rendelkezésre, így személyre szabottan tudnak kezeléseket kínálni akár egy komplex kúra keretében is.

A gyógyszállók által kínált szolgáltatásokért részben egészségpénztári kártyával is fizethetünk. Pénztártagként érdemes tallózni a patikakártyát elfogadó hotelek között a Szolgáltatások menüben található szolgáltatókeresőben. Ha a kereső Név mezőjébe beírjuk, hogy hotel, számos szálloda közül választhatunk, és azt is látjuk, hol milyen szolgáltatást tudunk egészségpénztári egyenlegre elszámolni.

Borítókép: freepik/javi indy

Ezek is érdekelhetik...

Káros a köz- és magánegészségügyi ellátás merev szétválasztása
Káros a köz- és magánegészségügyi ellátás merev szétválasztása

Egészségügyi kérdésekben a Belügyminisztérium dönt az ötödik Orbán-kormányban, az egészségügyért felelős államtitkár pedig Takács Péter lett. A kormányzati struktúra kialakításával párhuzamosan több szakmai szervezet is közzétette az egészségügy jobbítására tett javaslatait.

Elolvasom
Megnyílt a közös európai egészségügyi adattér
Megnyílt a közös európai egészségügyi adattér

Az Európai Bizottság 2025-re szeretné elérni, hogy az összes az egészségügyi adat digitalizálva legyen egy közös európai digitális térben.

Elolvasom
A Pénztárhoz is jelentse be az új személyijét!
A Pénztárhoz is jelentse be az új személyijét!

Hamarosan lejár a veszélyhelyzet idején hirdetett moratórium, ami az okmányok érvényességére vonatkozott. Az új személyit a Pénztárnál is be kell jelenteni, és elküldeni az okmány másolatát.

Elolvasom
A cukorbetegeket és a nőket különösen veszélyezteti ez a betegség
A cukorbetegeket és a nőket különösen veszélyezteti ez a betegség

Minden tizedik nőt és a férfiak nyolc százalékát is érinti az úgynevezett befagyott váll szindróma, amely olykor hetekig-hónapokig tartó táppénzre kényszeríti az érintett, 40-60 éves korosztályt. Különösen veszélyeztetettek a cukorbetegek, közel harmaduknál alakul ki a befagyott váll szindróma.

Elolvasom
Nincs javulás a hazai egészségmutatókban
Nincs javulás a hazai egészségmutatókban

A magyar dolgozó kevesebb értéket állít elő és rövidebb ideig él, mint uniós kollégája. Az Európai Bizottság május végén közzétett országjelentése nem tartalmaz újdonságot a hazai lakosság egészségi állapotára vonatkozóan.

Elolvasom