Május 17. a hipertónia világnapja

Világszerte 10 millió ember haláláért teszik felelőssé a magas vérnyomást, holott megfelelő szűrővizsgálatokkal elkerülhetőek lennének a hipertónia okozta betegségek. A rendszeres vérnyomásmérés komoly kockázatokra mutathat rá.


2023-05-05

A hipertónia korunk népbetegsége és az életmódunkból fakad: a kevés mozgás, az egészségtelen – sós, zsíros, cukros, rengeteg tartósítószert tartalmazó – élelmiszerek és az elhízás egyaránt felelőssé tehetőek a magas vérnyomás kialakulásáért. A hazai felnőtt lakosságban az előfordulási gyakorisága meghaladja a 35%-ot a Magyar Hypertonia Társaság adatai szerint. Előfordulhat, hogy sokáig nem okoz panaszt – ezért is hívják néma gyilkosnak –, amikor viszont már igen, visszafordíthatatlan a hatása. A szélütés, a szívroham és más szív- és érrendszeri betegségek a hazai vezető halálokok között szerepelnek, az összes halálozás fele írható a számlájukra.

A fáradékonyság, a fejfájás vagy a hidegrázás utalhat akár magas vérnyomásra is, de az Affidea kardiológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a betegség csak szűréssel fedezhető fel. 2019-ben a férfiaknál 3735, a nőknél 4198 megbetegedés jutott tízezer lakosra. Az idősebb korosztályokban rendre gyakoribb a magasvérnyomás-betegség, mint a fiatalabbakban, 2019-ben a 19–24 évesek körében 314, míg a 75 éves és annál idősebb korosztályban már 9203 volt a tízezer lakosra jutó esetek száma.

A vérnyomás ideális mértéke 120/80 alatt van, 130/80-85-ig még elfogadható. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha az orvosi rendelőben, nyugalmi állapotban, három különböző alkalommal, legalább egyhetes időközzel mért vérnyomás értékének átlaga eléri vagy meghaladja a 140/90-es értéket. Otthoni vérnyomásmérés esetén már a 135/85 Hgmm-es érték is magas lehet. 

Ha valakinél hipertóniát állapítanak meg, sok esetben az életmódváltással is komoly eredményeket lehet elérni. A rendszeres testmozgás és dohányosok esetében a dohányzás elhagyása az első és legfontosabb, de érdemes a táplálkozási szokásainkat is újragondolni. 

  • Ne fogyasszunk sós ételt. Ezzel akár 2–8 Hgmm csökkenést érhetünk el.
  • Együnk alacsony glikémiás indexű szénhidrátokban gazdag ételeket
  • Válasszuk a fehérlisztből készült pékáru helyett a teljes kiörlésű rozskészítményeket
  • Burgonya helyett inkább a zöldségköretet válasszuk
  • Együnk halat
  • A C-vitamin közismerten fontos szerepet tölt be a vérnyomás mérséklésében is. Kifejezetten sok C-vitamin van a narancsban és a citromban.
  • Jól ismert a fokhagyma erek falát tisztító, vérhígító és vérnyomást csökkentő hatása is.

Borítókép: created by www.freepik.com

Ezek is érdekelhetik...

Szezonális slágertermékek egészségpénztári számláról
Szezonális slágertermékek egészségpénztári számláról

Minden évszakban megvannak a tipikus slágertermékek. Szerencsére nagyon sok esetben az egészségszámlánkat is kihasználhatjuk a szezonális cikkek beszerzésére. Akár a gluténmentes jégkrém árát is visszakaphatjuk a Pénztárból.

Elolvasom
Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból
Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból

Az infláció az albérletárakat sem kíméli. 2021 óta töretlenül drágul a lakásbérlés, idén januárban 22%-kal kellett többet fizetni Budapesten egy lakásért a megelőző év hasonló időszakához képest. Jól jöhet az egészségpénztárban gyűjtött megtakarításunk az egyetemet kezdő gyermekünk lakbérének fedezésére is.

Elolvasom
A Pénztárbolt nyári ajánlata tagjainknak
A Pénztárbolt nyári ajánlata tagjainknak

Hamarosan minden arra jogosult pénztártagunk számláján ott lesz a tavalyi befizetései alapján járó adójóváírás. Összegyűjtöttünk néhány hasznos terméket a Pénztárbolt kínálatából, amelyek az ön háztartásából sem hiányozhatnak.

Elolvasom
Másfélfok: még fejfájósabb évtizedek jöhetnek
Másfélfok: még fejfájósabb évtizedek jöhetnek

Egyre több vizsgálat támasztja alá, hogy a klímaváltozás és a légszennyezés hatására súlyosbodhatnak a különböző neurológiai betegségben, demenciában vagy például migrénes fejfájásban szenvedő betegek tünetei, idézte a MedicalOnline a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál cikkét.

Elolvasom
A mentális egészséghez elengedhetetlen a nyaralás
A mentális egészséghez elengedhetetlen a nyaralás

A Kiwi.com korábbi felmérése szerint a magyarok kétharmada úgy érzi, a nyaralás határozottan hozzájárul a mentális egészség javításához, és évi egy-két utazás lenne elegendő ahhoz, hogy feltöltekezhessenek.

Elolvasom