Hamarosan pénz érkezhet az egészségpénztári számlájára!

A napokban kapja kézhez vagy – ha korábban az elektronikus iratkezelést választotta – már letöltheti a NetPénztárban az éves egyéni számlaértesítőt és az adó-visszatérítéshez szükséges adóigazolást. Minél korábban véglegesíti az szja-bevallását, annál korábban érkezik meg az adó-visszatérítés a pénztárba.


2023-02-03

A Pénztár január utolsó napjaiban adta postára tagjainak az éves egyéni számla egyenlegközlő kimutatást és az adóigazolást. Utóbbit csak azoknak a pénztártagoknak készítjük el, akiknek adó-visszatérítésre vagy -fizetésre jogosító pénzmozgás volt a számlájukon tavaly.

Tagjaink többsége idén már csak elektronikusan kérte az igazolásokat, így ők kényelmesen, a NetPénztárban tudják letölteni az adóbevallás elkészítéséhez szükséges dokumentumot bármikor a bevallás elkészítése során. A Pénztár azonban szeretné mindenkinek kényelmessé tenni az adóforintok visszaigénylését, ezért idén még korlátozott ideig – március 31-ig – azok is megtalálják a NetPénztárban a papíralapú adóigazolásuk másolatát, akik január 10-ig nem küldték el az e-irat-nyomtatványt. Nekik javasoljuk, hogy ezt mielőbb tegyék meg, hogy jövőre már ne kelljen lesni a postást vagy keresni a papírt.

Az adóigazolás tartalmazza a 2022-es adó-visszatérítésre jogosító egyéni és munkáltatói befizetéseket, a 24 hónapos lekötés és a prevenciós célú költés után járó adókedvezményt, az önsegélyező szolgáltatásra igénybe vett célzott támogatás után fizetendő adót, illetve az év során adóköteles szolgáltatásra költött vagy jogosulatlan szolgáltatásra fordított összeget és az azután fizetendő adót. 

Az szja-visszatérítés megoszlása jogcímenként (%)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített adóbevallás március 15-től elérhető a https://nav.gov.hu/szja oldalon az Ügyfélkapuval rendelkező tagjaink számára. Ha nincs KAÜ- azonosítója, március 16-ig elektronikusan, sms-ben vagy telefonon kérheti a NAV-ot, hogy postázza a tervezetet. A határidő után pedig csak személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain lehet átvenni a bevallást.

A tervezet tartalmazza az egészségpénztári befizetések és szolgáltatások után járó adókedvezményt, illetve adófizetési kötelezettséget is a Pénztár által a NAV-hoz eljuttatott adatok alapján. Idén május 22-ig – az szja-bevallás és az adó megfizetésének határidejéig – tudja érvényesíteni az egészségpénztári befizetése után járó adókedvezményt úgy, hogy – amennyiben a beírt adatok egyeznek az adóigazoláson szereplőkkel – az adóbevallás 137. sorába beírja a pénztár nevét és adószámát, ahova a visszatérítést kéri:

Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár, adószám: 18238949-1-41, bankszámlaszám: 10700024-02400406-51100005

A bevallás véglegesítését követően 30 nap áll a NAV rendelkezésére, hogy az Önnek járó adó-visszatérítést a bevallásában megadott egészségpénztári számlaszámra elutalja. Vagyis, ha március 15-én azonnal véglegesíti a bevallását, már április közepén költheti az adóforintokat bármelyik – akár önsegélyező – pénztári szolgáltatásra.

Szja-visszatérítés a Patika-csoport pénztáraiban (2020–2023, millió forint)

 

2020

2021

2022

2023*

A tagok számlájára beérkezett szja-kedvezmény

618,9

810,6

646,5

851,1

*várakozás a 2022-es szja-visszatérítésre jogosító tételek alapján   Forrás: Patika-csoport

Ha ennél is hamarabb van szüksége az összegre, ne várja meg a NAV-tervezetet, hanem töltse ki akár már ma a 22SZJA nyomtatványt a kapott igazolások alapján. 

Hogyan töltsem ki a bevallást?

A Rendelkező nyilatkozatok az adóról II. lapon a 131–135. sorba kell beírnia a pénztári befizetések és szolgáltatások után járó adókedvezmények összegét.

Ha adófizetésre kötelező tételt is tartalmaz a Pénztártól kapott adóigazolás, töltse ki a nyomtatvány 18., 19. és 293. sorát.

Egyéb jogcímen kapott jövedelem kategória, ami után 15% szja-t kell fizetni

Ebbe a kategóriába tartozik az igénybe vett adóköteles szolgáltatás. Az összeget a 18. sor b oszlopába kell beírni, ami alapján a d oszlopot automatikusan kitölti a program.

Egyéb jövedelem kategória: az összeg 89%-a után 15% szja-t és 13% szochót kell fizetni.

Ebbe a kategóriába tartozik a jogtalanul igénybe vett szolgáltatások összege, amelyet a 19. sor b oszlopába kell beírni, az összeg 89%-át pedig a d oszlopba (ezt automatikusan kitölti a program).

Szintén így adózik az igénybe vett célzott önsegélyező támogatás, amely összegét a 19. sor b oszlopába kell íni, a d oszlopba az összeg 89%-át (automatikusan kitölti a program).

Borítókép: created by www.freepik.com/rawpixels

Ezek is érdekelhetik...

Szezonális slágertermékek egészségpénztári számláról
Szezonális slágertermékek egészségpénztári számláról

Minden évszakban megvannak a tipikus slágertermékek. Szerencsére nagyon sok esetben az egészségszámlánkat is kihasználhatjuk a szezonális cikkek beszerzésére. Akár a gluténmentes jégkrém árát is visszakaphatjuk a Pénztárból.

Elolvasom
Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból
Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból

Az infláció az albérletárakat sem kíméli. 2021 óta töretlenül drágul a lakásbérlés, idén januárban 22%-kal kellett többet fizetni Budapesten egy lakásért a megelőző év hasonló időszakához képest. Jól jöhet az egészségpénztárban gyűjtött megtakarításunk az egyetemet kezdő gyermekünk lakbérének fedezésére is.

Elolvasom
A Pénztárbolt nyári ajánlata tagjainknak
A Pénztárbolt nyári ajánlata tagjainknak

Hamarosan minden arra jogosult pénztártagunk számláján ott lesz a tavalyi befizetései alapján járó adójóváírás. Összegyűjtöttünk néhány hasznos terméket a Pénztárbolt kínálatából, amelyek az ön háztartásából sem hiányozhatnak.

Elolvasom
Másfélfok: még fejfájósabb évtizedek jöhetnek
Másfélfok: még fejfájósabb évtizedek jöhetnek

Egyre több vizsgálat támasztja alá, hogy a klímaváltozás és a légszennyezés hatására súlyosbodhatnak a különböző neurológiai betegségben, demenciában vagy például migrénes fejfájásban szenvedő betegek tünetei, idézte a MedicalOnline a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál cikkét.

Elolvasom
A mentális egészséghez elengedhetetlen a nyaralás
A mentális egészséghez elengedhetetlen a nyaralás

A Kiwi.com korábbi felmérése szerint a magyarok kétharmada úgy érzi, a nyaralás határozottan hozzájárul a mentális egészség javításához, és évi egy-két utazás lenne elegendő ahhoz, hogy feltöltekezhessenek.

Elolvasom