Hamarosan pénz érkezhet az egészségpénztári számlájára!

A napokban kapja kézhez vagy – ha korábban az elektronikus iratkezelést választotta – már letöltheti a NetPénztárban az éves egyéni számlaértesítőt és az adó-visszatérítéshez szükséges adóigazolást. Minél korábban véglegesíti az szja-bevallását, annál korábban érkezik meg az adó-visszatérítés a pénztárba.


2023-02-03

A Pénztár január utolsó napjaiban adta postára tagjainak az éves egyéni számla egyenlegközlő kimutatást és az adóigazolást. Utóbbit csak azoknak a pénztártagoknak készítjük el, akiknek adó-visszatérítésre vagy -fizetésre jogosító pénzmozgás volt a számlájukon tavaly.

Tagjaink többsége idén már csak elektronikusan kérte az igazolásokat, így ők kényelmesen, a NetPénztárban tudják letölteni az adóbevallás elkészítéséhez szükséges dokumentumot bármikor a bevallás elkészítése során. A Pénztár azonban szeretné mindenkinek kényelmessé tenni az adóforintok visszaigénylését, ezért idén még korlátozott ideig – március 31-ig – azok is megtalálják a NetPénztárban a papíralapú adóigazolásuk másolatát, akik január 10-ig nem küldték el az e-irat-nyomtatványt. Nekik javasoljuk, hogy ezt mielőbb tegyék meg, hogy jövőre már ne kelljen lesni a postást vagy keresni a papírt.

Az adóigazolás tartalmazza a 2022-es adó-visszatérítésre jogosító egyéni és munkáltatói befizetéseket, a 24 hónapos lekötés és a prevenciós célú költés után járó adókedvezményt, az önsegélyező szolgáltatásra igénybe vett célzott támogatás után fizetendő adót, illetve az év során adóköteles szolgáltatásra költött vagy jogosulatlan szolgáltatásra fordított összeget és az azután fizetendő adót. 

Az szja-visszatérítés megoszlása jogcímenként (%)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített adóbevallás március 15-től elérhető a https://nav.gov.hu/szja oldalon az Ügyfélkapuval rendelkező tagjaink számára. Ha nincs KAÜ- azonosítója, március 16-ig elektronikusan, sms-ben vagy telefonon kérheti a NAV-ot, hogy postázza a tervezetet. A határidő után pedig csak személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain lehet átvenni a bevallást.

A tervezet tartalmazza az egészségpénztári befizetések és szolgáltatások után járó adókedvezményt, illetve adófizetési kötelezettséget is a Pénztár által a NAV-hoz eljuttatott adatok alapján. Idén május 22-ig – az szja-bevallás és az adó megfizetésének határidejéig – tudja érvényesíteni az egészségpénztári befizetése után járó adókedvezményt úgy, hogy – amennyiben a beírt adatok egyeznek az adóigazoláson szereplőkkel – az adóbevallás 137. sorába beírja a pénztár nevét és adószámát, ahova a visszatérítést kéri:

Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár, adószám: 18238949-1-41, bankszámlaszám: 10700024-02400406-51100005

A bevallás véglegesítését követően 30 nap áll a NAV rendelkezésére, hogy az Önnek járó adó-visszatérítést a bevallásában megadott egészségpénztári számlaszámra elutalja. Vagyis, ha március 15-én azonnal véglegesíti a bevallását, már április közepén költheti az adóforintokat bármelyik – akár önsegélyező – pénztári szolgáltatásra.

Szja-visszatérítés a Patika-csoport pénztáraiban (2020–2023, millió forint)

 

2020

2021

2022

2023*

A tagok számlájára beérkezett szja-kedvezmény

618,9

810,6

646,5

851,1

*várakozás a 2022-es szja-visszatérítésre jogosító tételek alapján   Forrás: Patika-csoport

Ha ennél is hamarabb van szüksége az összegre, ne várja meg a NAV-tervezetet, hanem töltse ki akár már ma a 22SZJA nyomtatványt a kapott igazolások alapján. 

Hogyan töltsem ki a bevallást?

A Rendelkező nyilatkozatok az adóról II. lapon a 131–135. sorba kell beírnia a pénztári befizetések és szolgáltatások után járó adókedvezmények összegét.

Ha adófizetésre kötelező tételt is tartalmaz a Pénztártól kapott adóigazolás, töltse ki a nyomtatvány 18., 19. és 293. sorát.

Egyéb jogcímen kapott jövedelem kategória, ami után 15% szja-t kell fizetni

Ebbe a kategóriába tartozik az igénybe vett adóköteles szolgáltatás. Az összeget a 18. sor b oszlopába kell beírni, ami alapján a d oszlopot automatikusan kitölti a program.

Egyéb jövedelem kategória: az összeg 89%-a után 15% szja-t és 13% szochót kell fizetni.

Ebbe a kategóriába tartozik a jogtalanul igénybe vett szolgáltatások összege, amelyet a 19. sor b oszlopába kell beírni, az összeg 89%-át pedig a d oszlopba (ezt automatikusan kitölti a program).

Szintén így adózik az igénybe vett célzott önsegélyező támogatás, amely összegét a 19. sor b oszlopába kell íni, a d oszlopba az összeg 89%-át (automatikusan kitölti a program).

Borítókép: created by www.freepik.com/rawpixels

Ezek is érdekelhetik...

Használja ki a gyors kifizetést biztosító számlafeltöltési lehetőséget!
Használja ki a gyors kifizetést biztosító számlafeltöltési lehetőséget!

Kérje a Pénztár nevére készpénzes számláit, és töltse fel azokat online az oldalunkon. A kifizetés néhány napon belül megtörténik, ha a szükséges egyenleg rendelkezésre áll a számláján.

Elolvasom
Közeleg a határidő, amire január óta várunk
Közeleg a határidő, amire január óta várunk

Május 21-ig egészítheti ki a navos adóbevallás-tervezetét, ha nem szeretné elbukni a tavalyi befizetései alapján járó szja-visszatérítést. Az Önnek járó összegről a Pénztár által kiállított adóigazolásból tájékozódhat.

Elolvasom
Felhívás adategyeztetésre
Felhívás adategyeztetésre

Ellenőrizze a NetPénztárban, hogy van-e bármilyen teendője az adategyeztetés kapcsán. Ha az azonosítása öt évvel ezelőtt történt vagy időközben megváltoztak a személyes okmányai, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Elolvasom
Tegye tökéletessé éjszakáit patikakártyával!
Tegye tökéletessé éjszakáit patikakártyával!

A pihentető alvás éppen annyira hozzájárul szervezetünk tökéletes működéséhez, mint az egészséges táplálkozás. Ezért sem mindegy, hogy milyen ágyneműt választunk.

Elolvasom
Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros
Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros

Budapesten 24 helyszínen május 2-től június 16-ig várják a vizsgálatokra előre regisztráló budapestieket.

Elolvasom