Felgyorsítjuk számlás vásárlásai visszafizetését

Hamarosan induló újdonságunknak köszönhetően akkor sem kell lemondjon készpénzfizetési számlája teljes összegéről, ha a benyújtás pillanatában nincs elegendő egyenlege a teljes összeg kiutalásához.


2024-06-05

A nyár folyamán induló új konstrukció lényege, hogy az elszámolásra benyújtott készpénzfizetési számla teljes elszámolható egyenlegéhez hozzájuthat részletekben is, ha benyújtáskor az egyéni számláján és/vagy a célzott szolgáltatási számlán nem áll rendelkezésére a kifizetéshez szükséges teljes összeg. A részletkifizetési lehetőség automatikus, minden pénztártagunkra érvényes kényelmi szolgáltatás és a szolgáltatás bevezetését megelőzően benyújtott számlákra is vonatkozik.

A részlet összegét és a részletek számát nem kell előre meghatározni, mindig rugalmasan változhat az Ön aktuálisan feltöltött egyenlegéhez igazodva. A jövőben a nagyösszegű vizsgálatról is érdemes számlát kérni, hiszen az új konstrukció keretében biztosak lehetünk benne, hogy a teljes összegre – akár a következő adóévre tolt pénztári befizetéssel – érvényesíteni tudjuk az adókedvezményt.

Új forrás számlái kifizetéséhez

A Pénztár továbbra is heti kétszer, hétfőn és csütörtökön utalja a soron következő – legkorábban benyújtott – számla teljes vagy részösszegét. Ha a bankszámláján landoló összeget – akár aznap – visszatölti az egészségpénztári számlájára online bankkártyás befizetéssel, megteremti ezzel a következő részletkifizetés fedezetét. Így kihasználja a befizetései után járó 20%-os szja-visszatérítést is.

Amennyiben a befizetett összeg eléri a 4000 forintot, a havi tagdíjfizetési kötelezettségének is eleget tesz, így a negyedévente felosztott hozamból sem veszít egyetlen forintot sem.

Az új számlakifizetési eljárás lényegesen felgyorsítja a készpénzfizetési számlák összegének visszafizetését az eddigiekhez képest. Korábban, ha a teljes fedezet nem állt tagjaink rendelkezésére, két dolgot tehettek. Lemondtak a számla egyenlegen felüli részéről és „beérték” azzal, hogy a zsebből fizetett kiadásuk egy részét kapják vissza. Vagyis elestek bizonyos összegű szja-jóváírástól. A másik lehetőség az volt, hogy megvárták, amíg az egészségpénztárban összegyűlik a teljes összeg, azaz később jutnak hozzá a pénzükhöz. A részletkifizetéssel azonban nem kell kompromisszumot kötni, hiszen a részkifizetések megteremtik a fedezetét a teljes számlaösszegnek.

A konstrukció úgy a legkényelmesebb, ha aktiválja a Mesterkártyát és így pörgeti a számlái kifizetését. A Mesterkártyával összekapcsolhatja a bankkártyáját a patikakártyájával, így a részletkifizetésekhez szükséges forrás automatikusan rendelkezésre fog állni az egészségpénztári számláján egyúttal azt is garantálja, hogy az egyenlege soha nem csökken 5000 forint alá.

Milyen számlát számol el a Pénztár?

Az egészségpénztári egyenleg terhére elvégezhető egészségügyi ellátásokért vagy megvásárolható termékekért fizethetünk patikakártyával vagy utólag is elszámolhatjuk azok árát a megtakarításunk terhére. Utóbbi esetben a Pénztár nevére, címére és adószámára kiállított számlát kell kérnünk.

Vevőrovatban: Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár, 1022 Budapest, Bimbó út 18..

Adószám: 18238949-1-41

Megjegyzés rovatban: a szolgáltatást igénybe vevő Pénztártag vagy a pénztár nyilvántartásában is szereplő, a pénztártag által megnevezett szolgáltatásra jogosult kedvezményezett neve és a pénztártag 16 jegyű kártyaszáma vagy 8 számjegyű tagi azonosítója.

A vásárlásról szóló bizonylatot néhány kattintással lehet feltölteni a számlafeltöltő felületünkön vagy e-mailen, postán beküldeni. Utóbbi két esetben azonban a feldolgozási idő néhány nappal hosszabb lehet, mint amit a NetPénztárban benyújtott számlák esetében vállalunk. Ebben a jövőben sem lesz változás.

A részletkifizetést nem kell külön kérni, az automatikusan „jár” a tagjainknak.

Kompromisszummentes számlakifizetési lehetőségek a Patikapénztárban az új konstrukció indulását követően

 1) Rendelkezésre áll a számla kifizetéséhez a teljes szükséges fedezet

Ebben az esetben nincs változás az eddigi eljárási rendhez képest. A számla feldolgozását követően, a soron következő utalási napon megtörténik a teljes összeg (természetesen csak az egészségpénztári megtakarításból fedezhető tételek) utalása.

  2) A számla feldolgozásakor a tagnak nincs fedezete a teljes összeg kifizetésére

Ebben az esetben a rendes heti utalási napokon a tag egyenlege (tagi befizetés, munkáltatói tagdíj-hozzájárulás és célzott számla) erejéig kifizetjük a számlán szereplő elszámolható tételeket, de a fennmaradó összeg sem veszik el. Ahogy Önnek pénz érkezik a számlájára – vagy befolyik a következő esedékes munkáltatói juttatás –, a soron következő kifizetési napon visszautaljuk az összeget a bankszámlájára mindaddig, amíg a számlán szereplő és kifizethető összeg az utolsó fillérig teljesül.

A pénztártag így havonta több részletben jut hozzá a pénzéhez, amelyet akár „postafordultával” visszafizethet a pénztárba a 20%-os adójóváírás kihasználása érdekében. A szolgáltatást pedig szuperkényelmessé teszi az aktivált Mesterkártya, ami Ön helyett dolgozik. A részletkifizetésnek nincs időbeli korlátja, addig tart, amíg az adott számlából egyetlen forint is hátravan. 

Érdemes megjegyezni, hogy a Pénztár nem utal 2000 forint alatti összeget, kivéve, ha a számla értéke vagy az utolsó részlet nem éri el a 2000 forintot - ezzel biztosítjuk a maradéktalan kifizetést. A számlák a feldolgozás sorrendjében kerülnek kifizetésre.

A korlátlan darabszámú részletkifizetés extraelőnyei

A részletkifizetéssel lehetővé válik az is, hogy egy komolyabb, akár a 750 ezer forintot meghaladó egészségügyi beavatkozás vagy vizsgálat – nagyértékű diagnosztika, egynapos sebészet, fogorvosi kezelés – teljes összegére érvényesítsük a 20%-os adókedvezményt. Hogyan? A részletkifizetésnek nincs időkorlátja, így annak teljes kifizetése akár túlnyúlhat az adott adóéven, akár több év befizetéséből is finanszírozható egy beavatkozás.

Az általunk kínált részletkifizetésre tekinthetünk úgy is, hogy ha a pénztártag a saját megtakarításából előfinanszírozza a vizsgálatot, biztos lehet abban, hogy a munkáltatói juttatás terhére részletekben visszakapja a pénzt. Így a havi rendszeres, néhány ezer forintos juttatással is időben! hozzájuthatunk komoly prevenciós csomagokhoz. Igaz, meg kell előlegezni a kezelés árát, de biztos, hogy havonta a bankszámlánkon tudhatjuk az esedékes munkáltatói juttatást, akárcsak a fizetésünket.

A részletkifizetési szolgáltatással párhuzamosan a számlák elévülését is bevezeti a Pénztár: az öt évvel korábban benyújtott és ez idő alatt egyetlen részletkifizetéssel sem csökkentett számlákat töröljük a rendszerünkből.

Borítókép: created by www.freepik.com/benzoix

Ezek is érdekelhetik...

Rendszerfejlesztés miatt szolgáltatáskiesés várható
Rendszerfejlesztés miatt szolgáltatáskiesés várható

Megújul a Pénztár informatikai rendszere. Az átállás miatt kimaradást tapasztalhat patikakártyás és digitális szolgáltatásainkban a hónap végén.

Elolvasom
Vakáción a tanévkezdési támogatás
Vakáción a tanévkezdési támogatás

A július 5-én és 6-án kiállított számlákat még el tudja számolni az egészségpénztárban. Ezt követően csak az augusztus 18-tól kiállított számlákat fogadjuk be.

Elolvasom
A kiszáradó porckorongok veszélyesek
A kiszáradó porckorongok veszélyesek

A hátfájás lassan mindennapi életünk állandó velejárójává válik. Az okok megértésével sokat tehetünk egy egészségesebb munkakörnyezet kialakítása felé.

Elolvasom
Várakozáson felüli a beérkezett szja-visszatérítés
Várakozáson felüli a beérkezett szja-visszatérítés

Közel 14%-kal több tagunk örülhet idén az adó-visszatérítésnek 2023-hoz képest. Az szja-jóváírásnak köszönhetően átlagosan 43 ezer forinttal gazdagodtak tagjaink július 1-ig. Az extrapénzt növeli az idén már másodszor felosztott hozam.

Elolvasom
Webáruházi ajánlónk
Webáruházi ajánlónk

Az elmúlt hónapokban megugrott webáruházunk forgalma, aminek a magyarázata egyszerű. Az egyéni befizetések súlyának növekedésével egyre tudatosabban keresik tagjaink a számukra előnyös szolgáltatásokat.

Elolvasom