Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból

Az infláció az albérletárakat sem kíméli. 2021 óta töretlenül drágul a lakásbérlés, idén januárban 22%-kal kellett többet fizetni Budapesten egy lakásért a megelőző év hasonló időszakához képest. Jól jöhet az egészségpénztárban gyűjtött megtakarításunk az egyetemet kezdő gyermekünk lakbérének fedezésére is.


2023-06-05

Drágulnak a hitelek és a lakások bérleti díja is jelentősen emelkedik köszönhetően az inflációnak. Mélyen kell a zsebükbe nyúlniuk a szülőknek, akiknek a gyereke most megy egyetemre és esetleg a lakóhelyüktől távolabbi városban kezdi meg a tanulmányait. Az egészségpénztári megtakarítással rendelkezők azonban jobb helyzetben vannak.

A 20%-os, évi maximum 150 ezer forint szja-visszatérítéssel támogatott megtakarítási formát akár a megvásárolt lakás törlesztőrészletéhez, akár a 25 év alatti egyetemista lakhatási költségéhez – kollégiumi vagy albérleti díjának kifizetéséhez – is fel lehet használni. Úgy is tekinthetjük, hogy az szja-visszatérítés mérsékli a kiadásunkat.

Mindkét lakásra fordítható szolgáltatást az önsegélyező ág nyújtja, ami azt jelenti, hogy a Pénztár a pénztártag számláján 180 napja lévő egyenleg terhére teljesít kifizetést. Ez alól kivétel a számláján jóváírt hozam és a visszatérített adókedvezmény.

Hogyan vehetem igénybe az egyetemi hallgatók térítési díjára, kollégiumi és albérleti díjára igényelhető támogatást?

A szolgáltatás a Magyarországon államilag elismert felsőoktatási intézményében hallgatói jogviszonnyal rendelkező 25 év alatti személy tandíját, kollégiumi vagy albérleti díját téríti meg. Az igénylő minden esetben a pénztártag, de akár saját magának, akár közeli hozzátartozójának kérheti a támogatást. A kifizethető összeg a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér lehet, de ha két egyetemista gyermekünk van, mindkettő számára igényelhetjük a támogatást.

Hogyan vehetem igénybe a lakáshitel-támogatást?

Az a pénztártag jogosult a szolgáltatásra, aki a lakáscélú hitelben adós vagy adóstárs. Ha ennek a feltételnek megfelel, havonta a minimálbér 15%-át – 2023-ban 34 800 forintot – igényelhet az egészségpénztári számlájáról hiteltámogatásként. Ehhez nem kell mást tennie, mint az ügyfelszolgálat e-mail-címére elküldeni a szolgáltatási igénylőlapot, a lakáscélú kölcsön és jelzálog szerződés másolatát és a hitelintézet igazolását az elmúlt háromhavi törlesztő részlet összegéről (hiteles bankkivonat is megfelelő). A támogatást a benyújtás hónapjától folyósítjuk, ha a fedezet rendelkezésre áll a számláján.

Borítókép: created by www.freepik.com/rawpixel

Ezek is érdekelhetik...

Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?
Hogyan neveljük gyermekünket egészségtudatosságra?

Sok esetben szülőként későn vesszük észre, hogy milyen fontos lett volna gyermekünk pénzügyi tudatosságának fejlesztése. Ugyanez igaz az egészségtudatosságra is, amelyet szintén érdemes már gyerekkorban kialakítani, fejleszteni.

Elolvasom
Hiteltrükk, ami legális és működik
Hiteltrükk, ami legális és működik

A Pénzcentrum körképében annak járt utána, mennyire jellemző, hogy pénztári megtakarításból fedezze valaki a jelzáloghitele havi törlesztőjének részét esetleg egészét. Miért éri meg? Mert így 20%-kal mérsékelhetjük a hitelterheinket.

Elolvasom
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem
Ingyenes applikációt készített a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis HELP névre hallgató applikáció és weboldal abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy a gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulniuk az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek.

Elolvasom
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek
A gerincgyógyász tanácsai kisiskolások szüleinek

Úristen, milyen nehéz a gyerek iskolatáskája! – kiállt fel sok szülő mostanában. Sajnos ilyenkor derül ki, hogy a gyerek által választott trendi modell nem ideális mindennapi viselet. Érdemes megfontolni a gerincgyógyász szakorvos tanácsait táska, íróasztal vagy szék vásárlásakor.

Elolvasom
Étkezés a rohanó hétköznapokban
Étkezés a rohanó hétköznapokban

A mai világban sajnos elég nehéz, bár nem lehetetlen betartani azokat a szabályokat, amelyekkel megőrizhetjük egészségünket – írja a Webbeteg.hu

Elolvasom