Akár az albérleti díjat is fizethetjük a Pénztárból

Az infláció az albérletárakat sem kíméli. 2021 óta töretlenül drágul a lakásbérlés, idén januárban 22%-kal kellett többet fizetni Budapesten egy lakásért a megelőző év hasonló időszakához képest. Jól jöhet az egészségpénztárban gyűjtött megtakarításunk az egyetemet kezdő gyermekünk lakbérének fedezésére is.


2023-06-05

Drágulnak a hitelek és a lakások bérleti díja is jelentősen emelkedik köszönhetően az inflációnak. Mélyen kell a zsebükbe nyúlniuk a szülőknek, akiknek a gyereke most megy egyetemre és esetleg a lakóhelyüktől távolabbi városban kezdi meg a tanulmányait. Az egészségpénztári megtakarítással rendelkezők azonban jobb helyzetben vannak.

A 20%-os, évi maximum 150 ezer forint szja-visszatérítéssel támogatott megtakarítási formát akár a megvásárolt lakás törlesztőrészletéhez, akár a 25 év alatti egyetemista lakhatási költségéhez – kollégiumi vagy albérleti díjának kifizetéséhez – is fel lehet használni. Úgy is tekinthetjük, hogy az szja-visszatérítés mérsékli a kiadásunkat.

Mindkét lakásra fordítható szolgáltatást az önsegélyező ág nyújtja, ami azt jelenti, hogy a Pénztár a pénztártag számláján 180 napja lévő egyenleg terhére teljesít kifizetést. Ez alól kivétel a számláján jóváírt hozam és a visszatérített adókedvezmény.

Hogyan vehetem igénybe az egyetemi hallgatók térítési díjára, kollégiumi és albérleti díjára igényelhető támogatást?

A szolgáltatás a Magyarországon államilag elismert felsőoktatási intézményében hallgatói jogviszonnyal rendelkező 25 év alatti személy tandíját, kollégiumi vagy albérleti díját téríti meg. Az igénylő minden esetben a pénztártag, de akár saját magának, akár közeli hozzátartozójának kérheti a támogatást. A kifizethető összeg a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér lehet, de ha két egyetemista gyermekünk van, mindkettő számára igényelhetjük a támogatást.

Hogyan vehetem igénybe a lakáshitel-támogatást?

Az a pénztártag jogosult a szolgáltatásra, aki a lakáscélú hitelben adós vagy adóstárs. Ha ennek a feltételnek megfelel, havonta a minimálbér 15%-át – 2023-ban 34 800 forintot – igényelhet az egészségpénztári számlájáról hiteltámogatásként. Ehhez nem kell mást tennie, mint az ügyfelszolgálat e-mail-címére elküldeni a szolgáltatási igénylőlapot, a lakáscélú kölcsön és jelzálog szerződés másolatát és a hitelintézet igazolását az elmúlt háromhavi törlesztő részlet összegéről (hiteles bankkivonat is megfelelő). A támogatást a benyújtás hónapjától folyósítjuk, ha a fedezet rendelkezésre áll a számláján.

Borítókép: created by www.freepik.com/rawpixel

Ezek is érdekelhetik...

Felgyorsítjuk számlás vásárlásai visszafizetését
Felgyorsítjuk számlás vásárlásai visszafizetését

Hamarosan induló újdonságunknak köszönhetően akkor sem kell lemondjon készpénzfizetési számlája teljes összegéről, ha a benyújtás pillanatában nincs elegendő egyenlege a teljes összeg kiutalásához.

Elolvasom
Rendszerfrissítés a Pénztárnál
Rendszerfrissítés a Pénztárnál

Pénztártagjaink minél gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálása érdekében megújul a Pénztár informatikai rendszere. Az átállásnak köszönhetően a jövőben még több digitális élményt ígérünk.

Elolvasom
Sárga csekk helyett fizessen bankkártyával
Sárga csekk helyett fizessen bankkártyával

Pénztártagjaink túlnyomó többsége az oldalunkon bankkártyával tölti fel a számláját, azonban még mindig sokan ragaszkodnak a sárga csekkhez. A lassanként kivesző fizetési mód számtalan hátránnyal jár.

Elolvasom
A nyaralás előtt is érdemes bekukkantani a pénztárboltba
A nyaralás előtt is érdemes bekukkantani a pénztárboltba

Még a jól megtervezett utazást is beárnyékolhatja egy váratlan sérülés a nyaralás alatt vagy az utazás fáradalmai. A webshopunkban számos az egészségpénztárban elszámolható terméket talál, amellyel felkészülhet a kellemetlenségekre.

Elolvasom
Gondoljuk újra a napozási szokásainkat és a barnulás kultúráját!
Gondoljuk újra a napozási szokásainkat és a barnulás kultúráját!

A Magyar Dermatológiai Társulat háromszintű védekezést javasol a bőrrák ellen. A szakértők határozott álláspontot képviselnek az esztétikai célú napozással, szoláriumhasználattal szemben, nyomatékosítják az önvizsgálat és az egyéni rizikók tudatosításának jelentőségét.

Elolvasom