Patika Egészségpénztár
Ingyenes szűrés

1

2

3Vezetői összefoglaló: célok, eredmények, tervek

A Prevenciós Alapot 2007 őszén a Patikapénztár, az Új Pillér, a Hungaropharma és az OMRON „Az egészség nemzeti érték” összefogás keretében hozta létre. A Prevenciós Alapra 2008 tavaszától szolgáltató gyógyszertáraink pályázhatnak, akik a program keretében a kardio-metabolikus szindróma (szívkontroll, vércukorkontroll és testsúlykontroll) mérésére alkalmas műszerekhez juthatnak. A nyertes patikák vállalták, hogy a szűréseket ingyenesen végzik.

A komplex vizsgálat tulajdonképpen a metabolikus szindrómát mérő állapotfelmérés. Statisztikák szerint a magyarok igen nagy hányadának szükséges ezzel foglalkoznia. A nem kezelt metabolikus szindróma ugyanis a szív- és érrendszeri megbetegedések (koszorúér-betegség, stroke) és 2-es típusú cukorbetegség veszélyét rejti magában.

A pályázatok elbírálásakor a Bíráló bizottság azt vette figyelembe, hogy a Prevenciós Alapban résztvevő gyógyszertárakkal biztosítani tudjuk tagjaink részére az ingyenes szűrések országos lefedettségét. Már elmondhatjuk, hogy 250 gyógyszertárban lehet igénybe venni az ingyenes szűrést tagjainknak.

Biztosak vagyunk abban, hogy a Prevenciós Alap példát mutat az egész országnak, hogyan lehet a betegek érdekében összefogni szolgáltatónak, finanszírozónak, eszközgyártónak. Mindazonáltal folyamatosan gondolnunk kell arra, hogy ezek az egyszerű szűrővizsgálatok csak közös programjaink kezdetét jelentik, nem tévesztve szem elől a célt: hosszú távon az egészségben eltöltött életévek növelését.

Mi a kardio-metabolikus szindróma?

A klinikai észlelések indították útjára a metabolikus szindrómának nevezett tünetcsoport kutatását mintegy két évtizeddel ezelőtt. Megállapították, hogy a szív- és érrendszeri eredetű megbetegedések és halálozás szempontjából kiemelt kockázati tényező az elhízás, magas vérnyomás, lipid- és szénhidrát-anyagcsere zavar együttes előfordulása. Ezt a tünetcsoportot metabolikus szindrómának nevezünk.
A kialakulásában számos környezeti-életmódbeli (dohányzás, testsúlytöbblet, fizikai inaktivitás) és genetikai tényező, valamint a szabadzsírsav-metabolizmus rendellenessége játszik szerepet.
A metabolikus szindróma diagnózisát akkor mondhatjuk ki, ha az alábbi kockázati tényezők közül legalább három jelen van:

  • elhízás (centrális, ún. alma típusú).
  • kóros vérzsír-összetétel (koleszterin),
  • magas éhgyomri vércukor,
  • emelkedett vérnyomás.

A felsorolt tényezők gyakran társulnak egymáshoz, ezért bármelyik felfedezése esetén a többit is keresni és szüksége esetén kezelni kell, hogy megelőzhessük a 4-8 szoros szívinfarktus rizikóval járó tünetegyüttes, a metabolikus szindróma keletkezését.


A Prevenciós Patikák számának alakulása


Odafigyelés az egész országra: „Az egészség nemzeti érték”

Találkozunk a Facebook-on!