Patika Egészségpénztár
Hír
Anyatejet, de meddig? (2018.08.02.)

Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej világnapjává, augusztus első hetét pedig a szoptatás világhetévé. Az anyatej nagyon fontos a csecsemők egészséges fejlődése szempontjából: világszerte évente 820 ezer gyermek halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya.

A kisbabák és kisgyermekek egészségét már közvetlenül születésük után meg lehet alapozni megfelelő szoptatással: a WHO javaslata szerint az az ideális, ha az újszülött életének első órájában találkozik az úgynevezett kolosztrummal, azaz előtejjel, majd az első félévben csakis anyatejet fogyaszt. A későbbiekben sem szabad hirtelen megszakítani az anyatejes táplálást: az első két életévben, a hozzátáplálás időszakában is erre érdemes elsősorban támaszkodni – írja az Első 1000 Nap nevű tájékoztató program közleménye, amelyben szerepel az is: a világon évente több mint 820 ezer öt év alatti gyermek halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya.

„Bizonyított, hogy optimális szoptatással akár a felére csökkenthetjük az olyan gyakori gyermekkori betegségek kockázatát, mint a hasmenés vagy a különböző légúti fertőzések. A szoptatás emellett megvédheti a csecsemőt az asztmától, a bölcsőhaláltól vagy a középfülgyulladástól, és csökkentheti a túlsúly és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Emellett azt is kimutatták, hogy a gyermekek agyfejlődésére és kognitív képességeire is pozitív hatással van, és akár 2,6 ponttal is megemelheti az IQ-szintet. Az anyatejes táplálás ráadásul a kismamák egészségét is megvédi: csökkenti a szívproblémák, a 2-es típusú diabétesz, valamint a petefészek- és mellrák kialakulásának esélyét, közvetlenül a vajúdás után pedig elősegíti a méh összehúzódását és csillapítja a szülés utáni vérzést” – mutat rá Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, az Első 1000 Nap program szakértője.

Egy új kutatás szerint azonban már három hónapos korban el lehet kezdeni a hozzátáplálást. Erről ITT írtunk.

<< VISSZA