Patika Egészségpénztár
Hír
Egészségpénztári tippek: higiéniai szabályok strandolóknak (2018.05.05)

A legtöbb fertőzést a meleg vizes medencékben lehet összeszedni. A korszerű fertőtlenítőszerek nagy biztonsággal pusztítják el a fertőzést okozó vírusokat, ám az arra érzékenyeknél pont ezek az anyagok okozhatnak például kötőhártya-gyulladást. Védekezésképp néhány alapvető higiéniai szabályt kellene betartanunk.

Strandolás után sokan keresik fel orvosukat kellemetlen, égő, viszkető panaszokkal. Néhány éve készült egy felmérés, amely szerint a lakosság közel felének van valamilyen gombás vagy más fertőző betegsége, és mégis együtt pancsol a többiekkel a medencében – válaszolt a Patika Egészségpénztár kérdésére a szakértő.

Dr. Nagy Éva bőrgyógyász-kozmetológus szerint, akinek bármilyen bőrbetegsége van, vagy szokatlan elváltozás jelenik meg a bőrén, az feltétlenül keresse fel az orvosát a strandolás időszaka előtt. „Elsősorban azért, hogy a medencében ne fertőzzünk meg senkit, de nagyon fontos a saját védelmünk is. Minden elváltozásnál ki kell kérni szakorvos véleményét, hogy mehetünk-e egyáltalán napra, illetve adott tünet fertőző-e mások számára. Sajnos egyre többen az interneten próbálnak mindenre választ kapni, vagy a patikában vásárolják meg a sejtésük szerint hatásos vény nélküli szert. Ettől vagy meggyógyulnak, vagy nem.

Sajnos nem sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a fertőződést, viszont tehetünk azért, hogy másokat ne fertőzzünk meg. Néhány éve rájöttek a kutatók, hogy a medencébe lépés előtti zuhanyozás nem csak a fertőzések megelőzése miatt fontos. A vizsgálat eredménye megdöbbentő volt, ugyanis kiderült, hogy a fürdőzőkről a vízbe került kozmetikumok, naptejek mérgező anyaggá alakulhatnak, amikor reakcióba lépnek a vízben lévő fertőtlenítő szerekkel.

Patikatippek, hogy elkerüljük a fertőzést strandszezonban

  • Uszodában, strandon papucsban közlekedjünk. Természetes vizeknél is érdemes, kivédhetjük vele, hogy véletlenül belelépjünk valamibe.
  • A nyilvános WC deszkájára ne üljünk rá, használata előtt és után is mossunk kezet. Kézmosás után pedig lehetőleg ne fogjuk meg a kilincset, próbáljuk kinyitni inkább a könyökünkkel. Hasznos az antibakteriális kézmosó gél.
  • Feltétlenül zuhanyozzuk le a medence vizét. Használjunk antibakteriális tusfürdőt!
  • A kontaktlencsét is meg kell tisztítani a medence vizétől.

Ha mégis bőrgyógyászra lesz szükségünk

Keressük meg a hozzánk legközelebbi bőrgyógyászt a Szolgáltató kereső menüpontban és fizessünk a patikakártyánkkal. A gyógyszertárban is használjuk egészségpénztári kártyánkat akár vényköteles, akár OTC terméket vásárolunk.

<< VISSZA