Patika Egészségpénztár
Hír
Csökkentse munkatársai betegállományban töltött idejét, megéri! (2018.05.14)
Számos munkaadó felismerte már Magyarországon is a rendszeres egészségügyi szűrés fontosságát, hiszen a cégeknek is érdeke, hogy az alkalmazottak ne váljanak egészségügyi okokból hosszabb-rövidebb időre munkaképtelenné. Az egészségpénztáron keresztül erre költséghatékony lehetősége nyílik.

A rendszeres szűréssel garantáltan kevesebb lesz a munkavállalók betegállományban töltött napjainak száma, illetve ezzel együtt a táppénzre fordított kiadások mértéke is csökken. Az éves szűrésekkel tehát mind a munkáltató, mind a munkavállaló jól jár. Mivel a szűrővizsgálatokat a kötelező egészségbiztosítás nem fedezi, ezen a téren a munkáltatók felelősége jelentős.

– Arra számítunk, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldalon is folyamatosan nőni fog erre az igény. Négymillió magyar munkavállalóból jelenleg 2,4 millió jut foglalkozás-egészségügyi ellátáshoz. Ugyanakkor jelenleg az ország teljes egészségügyi költésének mintegy harmincöt százaléka magánráfordítás – mondja Leitner György, a FőnixMed Zrt.-t, az egyik legnagyobb hazai vállalat-egészségügyi szolgáltatót megvásárló Affidea Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte ma egyértelműen az megy orvoshoz, aki beteg, és valamije fáj. És legtöbbször akkor fordul magánellátóhoz, amikor az állami rendszerben szembesül a hosszú várólistákkal. A prevenciós szemlélet sajnos még mindig gyerekcipőben jár.

Ezt mutatják a magánellátás statisztikái is: a szűrővizsgálatok aránya csekély. A Patika-csoport szolgáltatói partnere, az Affidea ügyvezetője szerint azonban két erős trend látszik. Az egyik, hogy a fiatalok hozzáállása érezhetően más, mint az ötven éven felülieké. Tudatosabbak, informáltabbak, és számukra már a prevenciós szolgáltatások fontosak. A másik, hogy a vállalatok kezdik felismerni azt, hogy a jelenlegi munkaerőhiányos helyzetben benefit jellegű programokat kell, hogy indítsanak például egészségmegőrzés céllal. Fokozatosan erősödni fog tehát a magánellátásban a panaszos kontra megelőzésre költők részarányából az utóbbi.

Egy-egy szűrővizsgálat egyenkénti megszervezése egyéni úton heteket venne igénybe, de a szervezett menedzserszűrések során egy délelőtt alatt, néhány órán belül fel lehet tárni a jelen lévő rizikófaktorokat. – Így néhány óra alatt már képet kaphat a páciens az egészségi állapotáról – teszi hozzá Dr. Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum belgyógyász-kardiológus szakorvosa, aki szerint szinte mindenkinek javasolható, hogy rendszeresen, évenként járjon szűrővizsgálatokra, annak érdekében, hogy a páciens állapotában beálló változást idejében észleljék.

Mivel néhány óra alatt képet kaphat a páciens az egészségi állapotáról, a munkáltatónak nem kell napokra nélkülöznie a munkatársait, gondoskodni a helyettesítésről, esetleg csökkenteni a szolgáltatási színvonalat.

A Patika-csoport is hozzájárul ahhoz, hogy minél több munkáltató kínálhasson szűrőcsomagot munkavállalói részére. Az egészségpénztáron keresztül a munkáltató akár adómentesen biztosíthatja a dolgozóinak a juttatást, amennyiben adományként fizeti be a pénztárba a szűrőcsomag árát. (A konstrukció részletes adószabályait az Adjon szűrővizsgálatot NAV-tisztán! című cikkünkben foglaltuk össze. )

Ebben az esetben ugyan a munkavállalónak 15%-os szja és 19,5% eho fizetési kötelezettsége keletkezik, ugyanakkor a prevenciós célú költés után 10%-os adójóváírást is érvényesíthet az adózó. A munkáltatói támogatás másik formája az egyéni számlára fizetett tagdíj-hozzájárulás, ami után a munkáltatónak 40,71%-os közterhet kell fizetnie – a munkavállalónak nem keletkezik fizetési kötelezettsége –, de ez is kedvezőbb, mint a bért terhelő adó.

A kedvező finanszírozási konstrukció mellett az adminisztráció egy részét is átvállaljuk: a Patika-csoport képviselője megkeresi az adott cég közelében található szolgáltató partnerünket, ahol a szűrővizsgálatot elvégzik és elkészítik munkavállalónként az egészségtervet, amely ahhoz szükséges, hogy a munkavállaló jogosulttá váljon a prevenció után járó 10%-os szja-jóváírásra. Igény esetén a kommunikációban is segítünk: hiteles egészségügyi szakember segítségével mutatjuk be a szűrővizsgálatok fontosságát, a megelőzésnek az egészség megtartásban betöltött szerepét.

Tipikus tünetek

 

<< VISSZA