Patika Egészségpénztár
Hír
A szakembereket is segíti az OGYÉI kétmilliárdos beruházása (2018.02.01)
Az OGYÉI európai uniós forrásból megvalósuló kétmilliárd forintos informatikai fejlesztésének célja a fogyasztók táplálkozással, gyógyszerekkel, gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos ismeretekhez való hozzáférésének bővítése. A projekt célja az is, hogy a szakemberek pontosabb információk birtokában hozhassák meg döntéseiket.

A fejlesztésnek köszönhetően megújul és a betegek számára „értelmezhetőbbé”, kereshetővé válik a klinikai-és a beavatkozással nem járó vizsgálatok adatbázisa. A transzparens, magyar nyelven elérhető adatok nyomán a betegek is ellenőrizhetik, van-e olyan vizsgálat, melyhez csatlakozva esetleg remélhetik állapotuk javulását. A készülő adatbázis a jelenlegihez képest sokkal több információt tartalmaz majd, ezzel is segítve a tudatosan táplálkozók informáltságát, illetve az orvosok, gyógyszerészek munkáját. Cél azonban mindemellett az új termékek innovációja is. Az új listában hozzávetőleg kilencezer készítmény adatai válnak elérhetővé. A rendszer kialakítása magában foglalja a minőségértékelési rendszer továbbfejlesztését, és egy laboratóriumi, úgynevezett LIMS rendszer kiépítését is.

Adatbázis a pontos tudás érdekében

A 2017. június 16-án aláírt, 48 hónapra szóló „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című, EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 számú projekt az OGYÉI jövőképének – azaz a társadalom egészség-megőrzésében és a betegbiztonságban kulcsszerepet játszó, nemzetközi színtéren elismert, kiemelkedő szakmai tudása és innovációja révén értékteremtő szervezetnek – megvalósulását segíti elő. Az EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárságával kötött megállapodás kiemelt célja a fogyasztók táplálkozással, gyógyszerekkel, gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos ismeretekhez való hozzáférésének bővítése.

A projektben jelentős hangsúlyt kap a gyógyszerek mellékhatásainak jelentését ösztönző rendszer fejlesztése is, ugyanis a betegektől származó információk nélkülözhetetlenek a gyógyszerfejlesztések folyamatában. Készül egy speciális gyógyszer-interakciós adatbázis is, emellett pedig a betegbiztonságot növelő, hamisítás elleni fejlesztésekre is jut forrás a támogatásból. A pályázat lehetőséget teremt arra, hogy a gyógyászati segédeszközök felhasználásával kapcsolatos lakossági ismeretek bővüljenek.

Különösen nagy hangsúlyt fordít az OGYÉI az időskorúak táplálkozási ajánlásának elkészítésére, ezzel kapcsolatban több nagy kutatást és felmérést is készítenek az Intézetnél dolgozó táplálkozástudományi szakemberek. A projekt során választ kaphatunk az e-cigaretta egészségre gyakorolt hatásaira is, pillanatnyilag ez egy olyan terület, mely kevés megbízható tudományos bizonyítékot hordoz.

Részben ez a kutatás, részben pedig a Népegészségügyi Termékadó hatásvizsgálata, illetve a projekt keretében elvégzett vizsgálatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a folyamatosan formálódó és újra pozícionálandó népegészségügyi program szempontjából megalapozott döntést hozhassanak az egészségpolitikusok.

 

<< VISSZA