Patika Egészségpénztár
Hír
A munkáltatók érdeke a prevenció terjedése (2018.02.01)
A megelőzéssel elkerülhető a hosszan tartó, költséges és fájdalmas, a munkából kiesést jelentő betegség. A szűrővizsgálatok fontosságáról és a munkáltatói szerepvállalás lehetséges módjáról beszélgettünk Bátay Szabolccsal, a Bagoly Egészségház ügyvezetőjével.

Az elmúlt évek tapasztalatai alátámasztják: egy komplett szűrővizsgálattal időben felismerhető és megelőzhető a legtöbb súlyosabb kórkép kialakulása. A szakorvosokkal elvégzett komplex egészségügyi szűrővizsgálattal – ilyen csomagot kínál például a Patika-csoport partnere, a Bagoly Egészségház – a munkavállalók hiteles, pontos képet kaphatnak saját egészségügyi állapotukról.

– A mai betegségek többsége összefügg az életmóddal, a táplálkozással, a civilizációs ártalmakkal, a stresszel. Felelősek vagyunk az egészségünkért, és ennek része – az egészséges életmódra való törekvés mellett – a rendszeres, alapos, több szempontú szűrés is, amit a munkáltató is ösztönözhet a bérnél kedvezőbb költséggel adott juttatással. Húsz év alatt több rákos beteget szűrtünk ki, akik mit sem tudva a betegségükről kerestek fel minket, és egy-két hét múlva már a műtéten átesve gyógyultak, és élnek, dolgoznak még ma is – mondja Bátay Szabolcs.

Az egészségmegőrző szűrővizsgálat egy több szempontú alapos vizsgálat, amellyel minden fontos szerv, szervrendszer állapotát felmérik néhány óra alatt akár a munkaidő előtt vagy után. Az idejében felfedezett betegségek hatékonyabban gyógyíthatók, a daganatok időben diagnosztizálhatók, a keringési betegségekre való hajlam is kideríthető, a rizikófaktorok kiszűrhetők, kezelhetők. – A prevenciós csomagok általában több szűrési vizsgálatból állnak, de a szakmailag ajánlott és a leggyakrabban választott vizsgálatok a következők: részletes laboratórium, EKG, hasi ultrahang, belgyógyászati-, szemészeti-, fül-orr-gégészeti-, bőrgyógyászati-, mozgásszervi-, fogorvosi-, pszichológiai és urológiai vagy nőgyógyászati vizsgálat – sorolja a Patika-csoport szolgáltató partnerének ügyvezetője, aki szerint az emberek nyitottak a szűrővizsgálatokra, különösen ha azt a munkáltatójuktól kapják.

A munkáltató kétféle formában támogathatja dolgozói egészségét: adhat hozzájárulást adományként, ami számára adómentes juttatás, vagy béren kívüli juttatás keretében. Utóbbi esetben a munkavállalója egészségpénztári számlájára fizetett tagdíj-hozzájárulás után 40,71%-os adót kell fizessen.

A munkavállaló az adományként jóváírt támogatás 84%-a után 15% szja-t és 19,5% eho-t köteles fizetni. Az egyéni számlán jóváírt támogatás 20%-a, maximum 150 000 Ft/év adójóváírásként visszaigényelhető és az egészségtervvel alátámasztott prevenciós célú költések után is jár 10%-os adóvisszatérítés (éves szinten, összesen legfeljebb 150 ezer forint).

– Az adományként adott szűrővizsgálat esetében a dolgozónak ugyan adóköteles jövedelme keletkezik, de a támogatás és a prevenciós költés után járó szja-visszatérítésnek köszönhetően végül a teljes munkáltatói ráfordítást a szűrővizsgálatra tudja költeni – teszi hozzá Bátay Szabolcs.

A munkáltatók számára nagyon fontos szempont a dolgozók egészségi állapota, amely a komplex és az eredmények elemzését is tartalmazó kivizsgálások után feketén-fehéren kiderül. A Bagoly Egészségházban készített vizsgálatokat belgyógyász értékeli és ad részletes, írásos összefoglalót, amely alapján – ha kell – tovább lehet lépni. Sőt, az elemzés tartalmaz életmód-javaslatokat is!

 

<< VISSZA