Patika Egészségpénztár
Hír
Adjon többet ugyanakkora ráfordításból! (2018.01.01)
Idén nem rendezte át a kormány a cafeteriarendszert, csökkentették viszont az egyes meghatározott juttatások adóját 2,95%-kal. 2017 óta ebbe a kategóriába tartoznak a munkavállalók által leginkább kedvelt és a családok számára legnagyobb értéket jelentő cafeteriás juttatások, mint például az iskolakezdési támogatás, az étkezési juttatás vagy az önkéntes pénztárak.

Tavaly az szja-törvény módosításával rendkívül kedvezőtlen helyzetbe kerültek az önkéntes pénztárak, ami nem tett jót a hazai öngondoskodás fejlődésének. Idén viszont a szociális hozzájárulási adó 2,5%-os csökkentésével a munkáltatók által fizetendő egészségügyi hozzájárulás is 19,5%-ra mérséklődött, ezáltal az önkéntes pénztárakba fizetett munkáltatói tagdíj-hozzájárulások adója 40,71%-ra csökkent.

Az alacsonyabb közteher várakozásaink szerint sok munkáltatót ösztönöz arra, hogy felajánlja a dolgozóinak a munkavállalók és a családjuk biztonságos egészségügyi ellátását, a napi gyógyszerköltések fedezetét vagy a gyerekgondozáshoz, neveléshez kapcsolódó készpénztámogatást kínáló egészségpénztári tagdíj-kiegészítést. Az idei adószabályok szerint 10 ezer forint bruttó munkáltatói cafeteriakeretből az azonnal költhető egészségpénztári számlára 7110 forint kerül, SZÉP-kártyára vagy készpénzben kifizetve 7450 forintot tud adni a munkáltató.

Egészségpénztárból lakáshitel-törlesztés

Érdemes felhívni a dolgozók figyelmét az egészségpénztár széleskörű szolgáltatásaira, amelyek szinte minden élethelyzetben segítenek a családoknak. Az egészségpénztári tagdíj-hozzájárulással munkáltatóként csökkenthetjük a családok zsebből fizetett egészségcélú kiadásait, és hozzájárulhatunk, hogy sorban állás nélkül kapjanak minőségi ellátást és odafigyelést.  Mindezt úgy, hogy közben a betegállományban töltött napok száma is csökken.

Kevesen tudják, hogy még a lakáscélra felvett jelzáloghitelek törlesztésében is számíthatnak az egészségpénztárra! Munkáltatóként így kétféle juttatással is csökkenthetjük a családoknak a lakáscélú jelzáloghitel által okozott terheit: adómentesen adhatunk lakáshitel-támogatást a törvényben meghatározott feltételek szerint, de az egészségpénztár önsegélyező szolgáltatásai között is szerepel a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása, vagyis – függetlenül az adómentesen adható juttatástól – az egészségpénztárba fizetett munkáltatói tagdíj-kiegészítés révén is csökkenthetjük a munkavállaló törlesztőrészletét a munkabérnél kedvezőbb közteherrel. (ITT olvashat részletesen az egészségpénztári lakáshitel-támogatás szabályairól.)

CAFETERIA 2018

 

<< VISSZA