Patika Egészségpénztár
Hír
Idén többet fizet néhány önsegélyező szolgáltatás (2018.01.01)
2018-ban folytatódott a tavaly megkezdett drasztikus minimálbér-emelés: ezúttal 8,2%-kal, 138 000 forintra nőtt a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbérének kötelező legkisebb összege. Az ehhez kötött kifizetések, értékhatárok is nőnek.

A pénztártagi befizetésekre vonatkozó adókörnyezet 2018-ban sem változott, de a minimálbér emelésének köszönhetően az önsegélyező szolgáltatások közül a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztésre fordítható, a beiskolázási és a közüzemi díjak támogatása emelkedett (lásd a táblázatban).

Elnevezés Támogatás mértéke Támogatás összege
2018-ban (Ft)
Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg 20 700
Beiskolázási támogatás Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér összege 138 000
Közüzemi díjak finanszírozása Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg 20 700
Adókörnyezet 2018-ban

A magasabb havi támogatási összegek kifizetése azonban csak akkor lehetséges, ha az ehhez szükséges egyenleg az egészségpénztári számlánkon rendelkezésre áll. Ráadásul az önsegélyező szolgáltatások kifizetése kizárólag a pénztártag számláján 180 napja pihenő összegből lehetséges. Vagyis nem elég, ha az egyenlegünk meghaladja a szükséges összeget, az önsegélyező támogatások kifizetése szempontjából a 180 napos egyenlegünk az irányadó.

Az online egyenleglekérdezés menüpontba belépve két egyenleget talál. Az egyik a 180 napos egyenleg, a másik a költhető egyenleg. A 180 napos egyenleg az az összeg, amely már legalább 180 napja az Ön számláján van, és amelyből az önsegélyezési szolgáltatásokra érkező igényeket a pénztár teljesíteni tudja. A 180 napos egyenleg valójában a költhető egyenleg része, azaz nem azon felül értendő!

Ne feledje, ha magasabb összeget fizet be a pénztárba, a várható szja-visszatérítés is nő! A pénztár által jóváírt hozamra és a NAV-tól érkező visszatérítésre nem vonatkozik a 180 napos szabály, azok terhére azonnal tudjuk utalni az önsegélyező támogatásokat.

Hogyan léphetek be az önsegélyező pénztárba?

Amennyiben Ön már tagja a pénztárunknak, nincs semmi teendője. Bármelyik önsegélyező szolgáltatásunkat igényelheti, ha eleget tesz a törvényi feltételeknek (ezeket részletesen a honlapunkon, az Önsegélyező szolgáltatások menüpontban találja szolgáltatásonként lebontva). Az egyes szolgáltatások igénybe vételéhez szükséges dokumentumok benyújtását követően – ha a 180 napos egyenleg fedezetet nyújt az igényelt összegre – utaljuk az Ön által megadott számlaszámra a támogatást.

Az önsegélyező szolgáltatásokat egyéni számlánként egy arra jogosult személy veheti igénybe, de bizonyos esetekben – például a gyermek megszületésekor (örökbefogadásakor) igényelhető támogatásnál – több egyéni számlatulajdonos is megnevezheti kedvezményezettnek ugyanazt a számlatulajdonost, ha az egyenes ági leszármazott. Feltétel azonban a pénztári tagság! Amennyiben a közeli családtagja is be szeretne lépni, innen tudja letölteni a belépési nyilatkozatot, amely eredeti példányát kérjük, hogy jutassa el címünkre. (1022 Budapest, Bimbó út 18.)

Beiskolázási támogatás
Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása
Közüzemi díjak finanszírozásának támogatása

 

<< VISSZA