Patika Egészségpénztár
Hír
Túl 400 ezer e-recepten (2017.10.01)
Hiba nélkül zajlott le az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) próbaidőszaka. A rendszerhez november 1-jével valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell, a magánszektor szereplői számára 2018. november 1. a határidő.

A rendszer március 15. és augusztus 15. közötti pilotidőszaka alatt nyolcvan intézményt vontak be, négyszázezer egészségügyi adat és négyszázezernél is több e-recept keletkezett. Az EESZT-hez eddig 4722 háziorvos, 2705 gyógyszertár, 315 járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó intézmény csatlakozott, tehát a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók 75-80%-a. A magánszolgáltatók csak 2018. november 1-jétől kötelesek az e-vény felírásra, így addig a mai hagyományos vényen rendelik a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, a tápszert, és a gyógyászati ellátásokat. Az Országos Mentőszolgálat is ekkor csatlakozik a rendszerhez.

Vartus Gergely, az e-health koordinációért felelős miniszteri biztos szerint november 1-je után sem fog alapvetően változni a gyógyszerek patikai kiváltása, a papír alapú vények továbbra is használatban maradnak. Azonban - folytatta - bárki kiválthatja az orvos által számára felírt készítményeket a papírvény nélkül is. Ehhez csak a személyi igazolványa és a TAJ-kártyája együttes felmutatására van szükség, vagy ha rendelkezik e-személyivel, akkor elég ezt az egy dokumentumot bemutatnia a patikusnak.

Mit is írhat fel az orvos e-receptre?

2017. november 1-jétől e-receptre csak a vényen rendelhető gyógyszereket lehet felírni, de a későbbiekben várhatóan bővül a felírható termékek köre, azaz a közeljövőben majd e-vényen lehet rendelni például egyes gyógyászati segédeszközöket, anyatejet, tápszert is.

2017 novemberétől továbbra is egy vényre egy adott gyógyszert lehet felírni. Tervben van azonban, hogy például krónikus betegségek esetén, vagy szociális otthonban történő gyógyszerfelírás esetén ún. köteges felírásra is sor kerülhessen az e-recept alkalmazása keretében – mutat rá dr. Radics Zsuzsanna Gabriella.

 

<< VISSZA