Patika Egészségpénztár
Hír
Lakáshitelét is fizetheti egészségpénztári számláról (2017.10.01)
Az egészségpénztár önsegélyező szolgáltatásának köszönhetően havi 19 125 forint támogatást igényelhet lakáscélú jelzáloghitelének törlesztéséhez.

Magyarországon idén több mint 70 ezren kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat, sokan más városban, mint ahol élnek. Valószínűleg sok szülő döntött úgy, hogy az iskola közelében inkább vesz, és nem bérel egyetemista gyermekének lakást, hiszen az ingatlanok bérleti díjai – különösen az egyetemi városokban – a csillagos egekbe szöktek. Szakértők szerint az ingatlanvásárlás akkor is megéri, ha csak néhány évre szól és a vételár kifizetéséhez pedig szükség van bankhitelre is.

A hiteltörlesztés terheit – függetlenül a havonta fizetendő részlet nagyságától – havi 19 125 forinttal (adott évi minimálbér 15%-ával) csökkenthetjük az önsegélyező portfolióból. A lehetőség kizárólag a pénztártag által teljesített hiteltörlesztésre vonatkozik. (A szolgáltatás nem nyújtható közeli hozzátartozó számára.) És hogy miért éri meg? Mert az egyéni befizetéseket az állam 20% szja-visszatérítéssel támogatja. Ha szeretnénk kihasználni az egy évben igényelhető teljes támogatási összeget, akkor 229 500 forintot (12X19 125 forintot), valamint a pénztár működési költségét kell befizetnünk. A Patikapénztárnál 241 515 Ft befizetés szükséges, mely után 48 303 Ft adókedvezmény jár. Az Új Pillérnél 240 315 Ft befizetés szükséges, mely után 48 063 Ft adókedvezmény jár. Ha előrelátóak vagyunk, és a novemberi akció ideje alatt befizetjük a teljes 2018-ban igényelhető támogatási összeget, a levonás lényegesen kevesebb, a Patikapénztárban mindössze 1646 forint, az Új Pillérben 900 forint. Az előrelátás mindenképp szükséges az önsegélyező szolgáltatások igénybevételéhez, hiszen a törvény szerint – szemben az egészségpénztári szolgáltatásokkal, amelyek a befizetés jóváírásának pillanatától finanszírozhatók – csak a pénztártag számláján 180 napja parkoló összegből lehet kifizetni a támogatást (a türelmi idő nem vonatkozik az szja-visszatérítésre, az azonnal felhasználható). 

A szolgáltatás a tagsági jogviszony alatt az év bármely időpontjában kiállított dokumentum alapján igényelhető. Amennyiben a kölcsön- és a jelzálogszerződés külön dokumentum, akkor az igény befogadásához mindkettő benyújtása szükséges eredetiben vagy hiteles másolatban. Amennyiben a támogatott kölcsön lakáscélú jelzáloghitelt kiváltó hitel és a szerződésből ez nem derül ki, az eredeti hitelszerződést is be kell küldeni a pénztárhoz.

Ezeket az iratokat kell benyújtani a támogatás igényléséhez:

  • szolgáltatás-igénylőlap,
  • a lakáscélú jelzáloghitel szerződés vagy hiteles másolata,
  • a hitelintézet igazolása az elmúlt háromhavi törlesztő részlet összegéről.

 

<< VISSZA