Patika Egészségpénztár
Hír
Bárányhimlős van az óvodában? Még most sem késő a védőoltás! (2017.10.01)
Évente legalább 400-an kerülnek kórházba bárányhimlő miatt Magyarországon, pedig a fertőzést követő 72 órában még be lehetne oltani őket a betegség ellen. A védőoltás egészségpénztári számlára is megvásárolható.

Az elmúlt hónapban nagyon sok család élete forgott a bölcsődei, óvodai évkezdés és az ezzel járó beszoktatási időszak körül. A gyermekközösségek a gyorsan terjedő fertőzések ideális terepét is jelentik, egy-egy betegség járványszerűen döntheti le a lábáról a kicsiket, és a környezetükben élő testvéreket, nevelőket, szülőket is.

A késő őszi-téli időszakban az egyik leggyakoribb ilyen betegség a varicella zoster vírus okozta bárányhimlő. A 10-21 napos lappangási idővel kialakuló betegség alattomos: a beteg már a kiütések megjelenése előtti 1-2 napban fertőz és hozzájárul a tömeges megbetegedések kialakulásához. Ráadásul a varicella rendkívül virulens: cseppfertőzéssel terjed, de a fertőzés átviteléhez elég 15-20 percet közös helyiségben – például egy óvodai csoportban – eltölteni a beteggel. A védőoltással nem védett gyermekek ilyenkor nagy eséllyel elkapják a fertőzést, de még ilyenkor is van lehetőség arra, hogy a szülők megpróbálják elkerülni a betegség kialakulását.

– Miután kiderül, hogy a bölcsődében, oviban, iskolában valaki bárányhimlős lett, a következő 72 órában még érdemes beoltatni a potenciálisan már fertőzött többi gyermeket is. A védőoltás ugyanis gyors immunválaszt vált ki, így a védettség hamarabb kialakulhat, mint maga a betegség. Ha mégis kialakul a bárányhimlő, a betegség lefolyása akkor is enyhébb lesz és a szövődmények valószínűsége is alacsonyabb – mondja Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Magyarországon évente átlagosan 35-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a tényleges fertőzöttek száma valójában megközelíti a százezer főt. A betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, de az orvoshoz kerülő betegek mintegy 2–6%-ánál, körülbelül 100-ból 1 esetben, különböző szövődményeket – bakteriális fertőzést, agyvelőgyulladást, tüdőgyulladást, neurológiai elváltozásokat – okozhat. A betegség szövődménymentes lefolyása is igen kellemetlen: akár 2-3 hétig is tarthat és lázzal, tartós levertséggel, viszkető, hólyagos kiütésekkel jár. A statisztikák azt mutatják, hogy a fertőzés megjelenése a 2-8 évesek között a leggyakoribb. Ráadásul a gyermekorvos szerint a betegségtől legyengült immunrendszerű kicsik a továbbiakban fokozottan ki lesznek téve a fertőzéseknek.

– A bárányhimlő nagyon megterheli a gyermekek immunrendszerét, így a közösségbe való visszatérés után nagyobb eséllyel kapnak el más fertőző betegségeket is – mutatott rá dr. Póta György. Ez a szülőknek nemcsak lelkileg, de anyagilag is megterhelő, hisz hetekre kieshetnek a munkából.

Pedig a fertőzések ellen – a védőoltásokon túl – az lenne egyik leghatásosabb védekezési mód, ha a szülők nem vinnék a beteg gyermeket közösségbe, ugyanakkor a munkahelye miatt kényszerhelyzetben lévő, esetleg a gyermekét egyedül nevelő szülőnek gyakran nincs más választása. Gyerekeknek és szülőknek is tehát ideális, ha a védettséget még a közösségbe kerülés előtt kialakítják, és a kisgyermekek már 16-18 hónapos korban megkapják a bárányhimlő elleni két védőoltást.

A két adag ára patikáktól függően hozzávetőleg 20 ezer forint. Mivel a vakcina elszámolható az egészségpénztárban, a saját befizetések után járó szja-visszatérítésnek köszönhetően 20%-ot spórolhatunk ily módon!

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szerint szakmai konszenzus látszik arról, hogy kötelező és térítésmentes legyen a bárányhimlő elleni oltás. A jövőben az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltás mellett a B típus elleni oltás is ingyenes lehet és szintén a támogatottak körében van a csecsemőknek adandó két, a rotavírus és a hepatitis elleni vakcina. Póta György ideálisnak tartaná, ha a 15 hónapos korban kapott kanyaró, mumpsz, rózsahimlő elleni kombinált oltással építenék egybe a bárányhimlő elleni védőoltást. Nemzetközi kutatások alátámasztották, hogy ezek a vakcinák egy időben beadva erősítik egymás hatását.

 

<< VISSZA