Patika Egészségpénztár
Hír
Riasztó mértéket öltött az elhízás a fejlett országokban (2017.08.01)
Az egész napos ülés, a rendszertelen és rossz minőségű táplálkozás és a munkahelyi stressz is okozója a kéretlen pluszkilóknak. A hasi elhízás, a túlzott testzsír közvetlen kapcsolatban van az inzulinrezisztenciával, a szénhidrát-anyagcsere eltéréssel. Összefügg a magas vérnyomással, a kóros vérzsírösszetétellel, a szívkoszorú betegséggel, stroke-kal, a rákkal, a kettes típusú cukorbetegséggel, az epehólyag-megbetegedéssel, a porckopással, a köszvénnyel, a tüdőbetegségekkel, az alvási apnoéval és más betegségekkel – hívták fel a figyelmet kutatók a Frontiers in Public Health folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Az idézett kutatás szerint mind a hasi elhízás, mind a kóros testzsírszint előfordulásának gyakorisága nőtt a felnőtt lakosság és a gyermekek körében is. A kutatás szerint a gyerekek 50 százaléka lehet túlsúlyos. Az Egyesült Államokban a férfiak 91,4, a nők 81,9 százaléka túlsúlyos. Új-Zélandon 91,4 és 80, Izlandon 93,6 és 80,9, Görögországban pedig 91,4 és 71,1 százalék az arány. A túlsúlyosság fogalmába beletartozik a testzsír kóros jelenléte, amely károsítja az egészséget, és még normál súlyú, nem elhízott embereknél is fennállhat. A túlzott testzsír, különösen a hasi zsír jelenléte krónikus betegségek megnövekedett kockázatával jár, növeli az elhalálozás kockázatát, csökkenti az életminőséget.

Philip Maffetone, Ivan Rivera-Dominguez és Paul B. Laursen egy idén megjelent korábbi tanulmányukban kimutatták, hogy a világ lakosságának legalább 76 százaléka lehet túlsúlyos. Új kutatásukban a 30 legfejlettebb ipari országra összpontosítottak. Eredményeik szerint Ausztráliában a férfiak 88, a nők 76 százaléka, a brit férfiak 86,6, a nők 77,2 százaléka túlsúlyos. Az ír férfiaknál 86,4, a nőknél 70,9 százalék az arány. Cipruson 87,8 és 72,1 százalék. A közép-európai országok közül Csehországot vonták be a kutatásba, itt a férfiak 85,5 és a nők 70 százaléka lehet túlsúlyos – írja az Eurekalert tudományos hírportál.

A kutatók szerint a hagyományos testsúly vagy a testtömeg mérési módszer nem hatékony eszköz a túlsúlyosság megállapítására. Helyette a derékméret és a magasság összehasonlítását javasolják: a derékméretnek kevesebbnek kell lennie a testmagasság felénél (az egészséget veszélyeztető értékekről a Divatos testsúlycsökkentő diéták című hírben olvashat bővebben).

 

<< VISSZA