Patika Egészségpénztár
Hír
Hozzon ki még több nettó forintot az új cafeteria szabályozásból (2017.01.01)

A 2017-es cafeteriaszabályok – bár jelentősen szűkítik a béren kívüli juttatások körét – több szempontból előnyösen módosulnak a munkavállalók szempontjából. „Ugyan a jövő évtől szűkül a kedvezményes adózás mellett nyújtható béren kívüli juttatások köre, és számos elemet átsoroltak a magasabb adóterhet viselő egyes meghatározott juttatások kategóriájába, az utóbbiak után fizetendő közterhek mértéke azonban a Mikulás-csomagnak köszönhetően mérséklődött. A munkavállalók számára előnyös változás az is, hogy az egyes meghatározott juttatások körébe átemelt elemek esetében megszűnnek az értékhatárok” – hangsúlyozta decemberben dr. H. Nagy Dániel, a MAZARS Kft. senior adómenedzsere.

2016. december 12-én fogadta el az országgyűlés a „Mikulás-csomag” néven is emlegetett újabb adócsomagot. A módosítások nyomán január 1-től 22%-ra mérséklődik a magasabb, 27%-os egészségügyi hozzájárulási kulcs, ez pedig olcsóbbá tette a cafeteria keretében adható egyes meghatározott juttatásokat. 2018. január 1-től további, 2%-os mérséklés várható a magasabb eho-kulcs vonatkozásában.. A munkavállalók számára előnyös változás az is, hogy az ebbe a körbe átemelt elemek esetében megszűnnek az értékhatárok.

A cafeteriapaletta új eleme, a készpénzjuttatás is előnyösen kihasználható akár az egészségre félre tett forintok gyarapítására is. A munkáltató kedvezményes, 34,22%-os adózással nyújthatja minden munkavállalójának évente legfeljebb 100 ezer forintot (részletesen lásd a Béren kívüli juttatások rendszere alcím alatt). Ha a dolgozó a juttatást részben vagy egészben az egészségére fordítja egészségpénztári befizetésen keresztül, az állam 20%-os adóvisszatérítéssel támogatja az öngondoskodást. Így 100 ezer forint cafeteriából máris 120 ezer forint egészségre fordítható juttatás lesz.

Sőt, arra is van mód, hogy a munkáltató minden hónapban a munkabérből átutalja dolgozója egyéni egészségpénztári tagdíját. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy erre vonatkozó megbízást adni a munkáltatónak. 

Egyes meghatározott juttatások

Idén több cafeteria-elem is kikerül a béren kívüli juttatások köréből: így például az önkéntes pénztári hozzájárulás, az Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés is egyes meghatározott jutatásként lesz adóköteles.

Ezeknél a juttatásoknál is 1,18-ra csökken az adóalap számításánál használt szorzó, így a számított adóalap után 15% SZJA, valamint 22% egészségügyi hozzájárulás fizetendő. Ez összesen 43,66% közterhet jelent. 2018. január 1-től további, 2%-os mérséklés várható a magasabb eho-kulcs vonatkozásában.

Béren kívüli juttatások rendszere
Adómentes juttatások 2017. január 1-jétől


<< VISSZA