Patika Egészségpénztár
Hír
Új önszabályozó rendszer az egészségügyben (2017.01.01)

A magyar lakosság egyre inkább törekszik az egészségtudatos életre, ezért folyamatosan nő a vitaminok és étrend-kiegészítők forgalma a gyógyszertárakban és a kiskereskedelmi üzletekben. Ugyanakkor a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) adatai szerint az elmúlt években jelentősen megnőtt a hazai piacon az egészségügyi szempontból kockázatos étrend- és tápszer-kiegészítő termékek aránya, amelyek veszélyeztetik a fogyasztók egészségét, csökkentik az egészségmegőrző termékekbe vetett fogyasztói bizalmat, továbbá gazdasági és erkölcsi károkat okoznak az ellátási lánc minden szereplőjének: a gyártóknak, az importőröknek, a kis- és nagykereskedőknek, a gyógyszertáraknak és az egészségügyi szakembereknek. A HENT által legutóbb közzétett adatok szerint a magyar fogyasztók az étrend-kiegészítők több mint egyharmadát már patikán kívül szerzik be.

Az egészségügyi szempontból kockázatos étrend-kiegészítők és a speciális tápszerek kiszűrését célozza meg a legfontosabb érintett szervezetek részvételével május elején kidolgozott önszabályozó rendszer. Az új követelményeket a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület koordinálta a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ), a Magyar Gyógyszerészi Kamarának (MGYK), a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) és Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) részvételével. Az önszabályozó rendszert az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is támogatja. A megállapodáshoz csatlakozók azt garantálják, hogy aki gyógyszertárban vásárol ilyen termékeket, az biztosan megfelelő minőségű és biztonságos étrend-kiegészítőhöz jut.

November közepe óta már minden elemében működik a rendszer, amely képes megtisztítani a piacot azoktól a szereplőktől, akik úgy kívánnak versenyelőnyhöz jutni, hogy közben nem tartják be a termékek jelölésére, minőségére és biztonságára vonatkozó előírásokat. Az önszabályozó rendszerrel biztosítható, hogy csak akkor legyen mód egy adott termék forgalomba hozatalára, ha azt kellő szakértelemmel és gondossággal, az előírásoknak megfelelő minőségű alap- és csomagolóanyagok felhasználásával állították elő, valamint vizsgálatokkal ellenőrizve, a kötelező bejelentést követően adták át a kereskedőknek. Különösen fontos ez a gyógyszertárak esetében, hiszen a gyógyszertár „bizalmi hely”, ahol a fogyasztó a szakember véleménye és esetleges tanácsa alapján vásárol étrend-kiegészítő készítményt, ezért itt semmiképpen nem fordulhat elő olyan eset, hogy nem megfelelő minőségű terméket kapjon.

Az új rendszer január 1-jétől már élesben is működőképes, de az alapítók ezt követően is várják a gyártók, importőrök, gyógyszer-nagykereskedők és a gyógyszertárak csatlakozását.

<< VISSZA