Patika Egészségpénztár
Hír
A post-truth lett az év szava 2016-ban (2017.01.01)

Érdekes képet kapunk a társadalom alakulásáról, ha sorra vesszük, hogy melyik évben mi lett az év szava. Többek között az Oxford Dictionaries is rendszeresen közzéteszi, hogy náluk melyik szó volt a legfontosabb adott évben. 2013-ban a szelfi, 2014-ben a vape, 2015-ben a sírva röhögő emodzsi, vagyis érzelmek kifejezésére szolgáló hangulatjel.

A szótárszerkesztők által kidolgozott szabályok szerint az év szavának nem feltétlenül kell olyan kifejezésnek lennie, amit az adott esztendőben találtak ki. De mindenképpen akkor kellett fősodorba kerülnie, divatossá válnia az angol nyelvű kultúrában és közéletben. 2016-ban választásuk a politika ihlette post-truth szóra esett. (A post-truth pontos definíciójáért kattintson a Ritmus.hu-ra.

Két olyan szavazás zajlott 2016-ban – a Brexit Angliában, valamint az amerikai elnökválasztás –, ahol olyan megnyilvánulások, cikkek, posztok, kommentek és gyakran álhírek láttak napvilágot, amelyekben több hangsúlyt kaptak az alaptalan érvelések és nézetek, mintsem a tények. A közéleti-politikai diskurzus tehát egy post-truth (vagyis igazság utáni) állapotban zajlik. Az Oxford Dictionaries elnöke szerint a szó a jövőben is fontos szerepet fog játszani.

A Ritmus.hu a Time Magazine írása alapján összegyűjtötte, hogy még milyen szavak kerültek be az esélyesek közé és maradtak le a megmérettetésben a "post-truth" mögött.

<< VISSZA