Patika Egészségpénztár
Hír
Patikapénztár kisokos: hogyan profitáljunk az új cafeteria szabályokból? (2017.01.01)

Rendszeres hírlevél-olvasóink már megszokhatták, hogy hírlevelünk utolsó pontját minden évben tematikusan egy téma köré csoportosítjuk. Így volt ez 2015-ben, amikor az egészségpénztári megtakarítás költségekre gyakorolt hatását vettük sorra, 2016-ban, amikor az egészségtudatosság volt fókuszban. 2017-ben pedig minden hírlevelünk végén csokorba szedjük, hogy abban a hónapban mire érdemes odafigyelni, hogy megfeleljünk a törvényi előírásoknak és maximálisan kihasználjuk az egészségpénztári tagságban rejlő lehetőségeket.

Hosszú távra is gondolkodjunk!

A rövid távú szempontrendszerek nagyon fontosak egy család költségvetésének összeállításakor, ám nem szabad megfeledkezni a később jelentkező kiadásokról sem. Mi lesz, ha a gyerek egyetemre megy, gondoskodni kell az idős szülőkről, netán felüti a családban egy betegség a fejét, elérkeznek a nyugdíjas évek. Ezek látszólag nem a ma problémái, azonban mégis ma tudunk megnyugtató választ adni a jövő kihívásaira. A cafeteriamenü összeállításakor ezeket a kérdéseket is érdemes mérlegelni!

Összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, amelyet nem árt szem előtt tartani a napi pénzügyeink tervezésekor.

 • ! A cafeteriamenü összeállításakor ne felejtsük el, hogy bővült az adómentesen adható juttatások köre és a Mikulás-csomagnak köszönhetően kedvezőbb lett az egyes meghatározott juttatások – például az önkéntes pénztári tagdíj-hozzájárulás – adóterhe. A 2017-es kulcs csak 9%-kal haladja meg a tavalyi közterhet. Adott bruttó összegből még mindig több marad a munkavállaló zsebében, mintha ugyanazt bérként fizetné ki a munkáltató.
   
 • ! 2017-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el az adózók túlnyomó többségének az szja bevallását. A NAV továbbra is a visszaigényléshez szükséges adatok beérkezésétől számított 30 napon belül utalja a visszatérítendő adót, de visszatarthatja az összeget, ha köztartozása van az adózónak. Aki nem nyújtja be a bevallási határidőre a visszaigénylésre vonatkozó adatokat, annak nem utalják ki az adót, ehhez külön kiutalási kérelmet kell benyújtania.
   
 • ! A 100 ezer forintos készpénzcafeteriát érdemes részben vagy egészben egészségre fordítani. Ha egészségpénztári számlára fizetjük be, az állam 20%-os adójóváírással toldja meg az összeget. A munkáltató által 100 ezer forint kedvezményes adózással biztosított cafeteriajuttatás 120 ezer forint egészségre költhető pénzt jelent az egészségkasszákban.
   
 • ! Az egyéni egészségpénztári befizetéseit is igazítsa az egészségére fordított kiadásaihoz, és adjon megbízást most januárban a munkáltatónak, hogy azt a bérből vonja! Így nem fordulhat elő, hogy egy havi befizetés elmarad, Ön pedig a munkabérével egy időben hozzájut a patikakártyás feltöltéshez.
   
 • ! Figyeljünk rá, hogy milyen jogcímen kapunk cafeteriát! A törvény szerint nem adható sem jutalomként, sem túlóra- vagy egyéb pótlékként, sem jutalékként.

<< VISSZA